BIZIT 2022

Održan peti Microsoft Bubble Cup u Beogradu

(C) VLADIMIR DIMICU organizaciji Informacionog društva Srbije i Majkrosoft razvojnog centra Srbija, održano je peto finale ovog prestižnog takmičenja u programiranju za studente i srednjoškolce. Pobedu odneli mladi programeri iz Poljske

Beograd, 9. septembar 2012. godine – Ekipa “Koko koko euro spoko” iz Poljske, pobednik je petog po redu takmičenja u progamiranju pod nazivom “Bubble Cup” koje je održano u subotu. Drugo mesto, zauzela je ekipa “S-Force” iz Niša. Sedamnaest timova iz Srbije, regiona i zemalja zapadne Evrope odmerilo je svoj talenat i poznavanje veština kodiranja tokom veoma uzbudljivog takmičarskog dana.

“Došli smo u Srbiju da se pre svega zabavimo programirajući i uživamo u ovom sjajnom takmičenju. Zaista se nismo nadali pobedi, ali nam je ona utoliko draža i predstavlja motiv više da usavršavamo svoje poznavanje programiraanja i nastavimo sa kvalitetnim obrazovanjem.” – Izjavio je Bartek Dudek, predstavnik pobedničke ekipe i dodao da članovi tima “Koko koko euro spoko” jedva čekaju novu priliku za posetu Beogradu u kojem su proveli pet nezaboravnih dana..

Kuriozitet petog finala takmičenja Bubble Cup predstavlja učešće tima iz Vijetnama, koji se usled nedostatka finansija, i pored zasluženog mesta u finalu ipak nije pojavio u Beogradu. Ipak, mladi programeri iz Vijetnama su svojom prijavom, talentom i umećem proširili glas o ovom prestižnom takmičenju i na područje Azije.

Pročitajte i:  DuckDuckGo i problemi s praćenjem

“Upoznati smo sa Bubble Cup takmičenjem još otkako smo imali prilike da se spremamo za Internacionalnu Informatičku Olimpijadu 2011. Iako nismo u prilici da dodjemo u Srbiju i odmerimo znanje sa našim vršnjacima, ovo takmičenje je u velikoj meri pomerilo granice u našem razumevanju programiranja. Za ovo kratko vreme mnogo smo napredovali i sada smo u prilici da pokušamo neke stvari koje su nam se do skoro činile nemogučim. – rekao je Linh Ngyen, student iz Vijetnama.

(C) VLADIMIR DIMICPrvenstveni cilj ovog takmičenja je popularizacija programiranja među mladima, ali i stvaranje uslova ekipama mladih programera iz naše zemlje da se što bolje pripreme i zabeleže zapažene rezultate na najvećim međunarodnim takmičenjima. Organizator petog finala takmičenja Bubble Cup je Informaciono društvo Srbije u saradnji sa Računskim centrom Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu. Glavni pokrovitelj i organizator tehničkog dela takmičenja koji uključuje osmišljavanje zadataka, realizaciju takmičarskog sistema i izradu web sajta je Majkrosoft razvojni centar Srbija, koji u našoj zemlji sa uspehom posluje više od sedam godina i učestvuje u razvoju najpoznatijih svetskih softvera za globalno tržište.

Pročitajte i:  Microsoft i Amazon obustavili planove za izgradnju data centara u Irskoj

Direktor Microsoft razvojnog centra Srbija, Dragan Tomić, pohvalio je napredak u samom načinu razmišljanja i logičkog zaključivanja kod takmičara koji je, prema njegovim rečima, iz godine u godinu sve izraženiji i predstavlja veliko ohrabrenje za razvoj IT industrije u Srbiji.

“Bubble Cup i druga takmičenja koja Microsoft razvojni centar Srbija na različite načine podržava, predstavljaju mnogo više od samog nadmetanja. Ona pokazuju da, sa pravilnim razvojem ove, neosporno talentovane dece, naša zemlja može postati neprikosnoveni lider u oblasti IT industrije na širem području Balkana.” – zaključio je Tomić.

Osim takmičarskog dela, Bubble Cup je predstavljao još jednu izvarednu priliku da se predstavnici Majkorosoftovog razvojnog centra upoznaju sa mladim nadama digitalne industrije Srbije. Ova praksa se tokom prethodnih godina pokazala u veoma pozitivnom svetlu budući da veliki deo tima koji broji više od 100 mladih srpskih stručnjaka zaposlenih u Majkrosoft razvojnom centru Srbija čine upravo bivši učesnici ovog takmičenja, odnosno osvajači medalja sa najprestižnijih svetskih smotri mladih programera.

Microsoft

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,