BIZIT 2022

Održan prvi ovogodišnji AFA biznis ručak

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Dušan Vujović je u svom uvodnom izlaganju posebno ukazao na važnost četvrte oblasti prioritetnih strukturnih reformi Vlade Srbije koja se odnosi na poslovni ambijent i borbu protiv sive ekonomije u okviru koje rodni aspekt imaju paket mera za poboljšanje pristupa sredstvima za mala i srednja preduzeća i uvođenje korporativnog upravljanja u javnim preduzećima sa ciljem povećanja broja žena članica upravnih odbora, na prvom ovogodišnjem AFA biznis ručku održanom juče. Komentarišući strukturne reforme ministar Vujović je naglasio da postoji devet oblasti ovih reformi kao i osamnaest podoblasti od kojih čak četrnaest imaju rodni aspekt.

PCPress.rs Image

„Putanja kojom se Srbija kreće u svakom pogledu je pozitivna i održiva, što svi prepoznaju i Srbija je jedna od retkih zemalja u svetu koja je uspela da preokrene negativan trend pada BDP-a u sred fiskalne konsolidacije, izjavio je ministar Vujović. Ministar je poručio da treba da se fokusiramo na oblasti koje će u budućnosti imati veoma visoku stopu rasta i da podržimo stvari iz oblasti digitalne ekonomije. On je naglasio i da ne treba da se vraćamo u prošlost i zanosimo idejom da je udeo industrije u BDP-u potrebno povećati na 60 odsto. „ Srbija je 2017. godinu završila sa suficitom od 1,0 odsto BDP-a, a ovu godinu planira deficit od 0,6 odsto BDP-a na nivou centralne države i od 0,7 odsto na nivou opšte države. Deficit je četiri puta manji od Mastrihta, a sve zemlje u Evropi imaju problema da ispoštuju Mastriht”, ukazao je ministar Vujović. Reforme i restriktivna politika su, kako je on ukazao,  bile neophodne, jer je situacija u budžetu Republike Srbije 2014. godine bila veoma loša. Ministar je na ovom skupu naveo i da se, osim infrastrukture u koju Vlada Srbije ulaže, privodi kraju i program ekonomskih reformi poznatiji kao ERP, kojim je predviđena reforma poreske uprave i reforma načina upravljanja javnim finansijama.

PCPress.rs Image
Ministar finansija, Dušan Vujović

Ovaj događaj predstavlja prvi u nizu skupova koje AFA Asocijacija priprema na kojima će biti pokrivene različite teme koje su važne za razvoj ekonomije, privrede i društva. 

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,