BIZIT Seminar

Održan seminar o savremenim forenzičkim rešenjima

Seminar pod nazivom  „Savremena digitalna Forenzička rešenja” održan je u Domu garde 24.juna pred eminentnim stručnjacima iz bezbednosnih struktura vojske, policije i tužilaštva, uz prisustvo velikog broja IT veštaka i stručnjaka sa univerziteta.
forenzika

Seminar je organizovala domaća kompanije Towers Net u saradnji sa britanskom firmom Forensic Pathweys čiji je regionalni partner. Kroz vrlo zanimljive prezentacije tokom 4 časa predstavljena su neka od najboljih svetskih rešenja iz domena digitalne forenzičke analize kao i jedan novi pristup savremenim balističkim istražnim postupcima i metodama. Predstavljene su izvanredne mogućnosti rešenja za digitalnu forenzičku analizu svih poznatih tipova moblinih telefona i  uređaja  koju danas koriste policija, advokati, tužioci  I sudski veštaci u Velikoj Britaniji, Australiji, SAD i velikom broju zemalja EU.  Zoran Živković, vlasnik kompanije Towers Net objasnio je da se britanska kompanija, između ostalog, predstavlja pred našim stručnjacima zato jer su Englezi  vrlo zainteresovani da deo razvoja prebace u Srbiju kroz neki od partnerskih oblika saradnje, čime bi se stvorili uslovi za zapošljavanje većeg broja domaćih mladih inženjera i analitičara na izuzetno atraktivnim poslovima.

Pročitajte i:  Phising napadi u značajnom porastu tokom poslednjeg kvartala 2022. godine

Veliku pažnju naših stručnjaka izazvala je prezentacija softvera za forenzičku analizu fotografija i video zapisa (FIA). Kako je saopštio dr Leary, pre par nedelja  Skotland jard je na osnovu ovog rešio komplikovani slučaj pedofilije u Britaniji, jer su nedvosmisleno uspeli da pomoću softvera dokažu  sa koje kamere, odnosno s kog mobilnog telefona i kada su snimci nastali a ko je date snimke prosleđivao dalje. Ovo je prvi slučaj da je neka osoba osuđena za pedofiliju gde se kao krucijalni dokaz tužilaštva koristio  nalaz analitičara urađen na osnovu softvera za digitalnu analizu slike FIA. Početkom jula se očekuje da ta presuda postane pravosnažna i da prestupnik ode na dugogodišnju kaznz zatvora.

S obzirom na izuzetnu efikasnost svih predstavljenih rešenja kao i na mogućnosti koje ova rešenja pružaju pre svega istražnim  i  pravosudnim organima očekuje se da naše službe reaguju i testiraju ih jer je preko regionalnog predstavnika omogućeno da se dobije određeni broj licenci za demonstraciju rada svih predstavljenih rešenja.

Pročitajte i:  Phising napadi u značajnom porastu tokom poslednjeg kvartala 2022. godine

Za više informacija posetiti www.towersnet.rs

 

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,