Održana konferencija „Dan internet domena Srbije“

PCPress.rs ImageU Privrednoj komori Srbije je u četvrtak održana jednodnevna konferencija „Dan internet domena Srbije“, kojom je obeležena treća godišnjica od početka registracije domena „.rs“. Konferenciju je organizovao Registar nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS), a posvećena je razvoju interneta u okviru domenskog prostora Srbije.
Konferenciju „Dan internet domena Srbije“ otvorili su Nebojša Vasiljević, pomoćnik ministra za telekomunikacije i informaciono društvo i Jelena Jovanović, sekretar udruženja informatičke delatnosti Privredne komore Srbije.
U prvom delu, glavne teme konferencije bile su Planovi i aktivnosti RNIDS-a iskustva evropskih registara. Direktor RNIDS-a, Nenad Marinković, upoznao je učesnike konferencije o aktivnostima Registra nacionalnog internet domena Srbije u prošloj godini i planovima za 2011. godinu, posebno o procesu uvođenja ćiriličkog internet domena „.срб“, a o aktuelnom trenutku u procesu uvođenja ćiriličkog domena Srbije govorio je Vojislav Rodić, menadžer i vlasnik kompanije INet.
Internet korporacija za dodeljena imena i brojeve (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers, ICANN), prihvatila je predlog Registra nacionalnog internet domena Srbije da oznaka „срб“ bude ćirilički domen Srbije i dodelila ovu oznaku našoj zemlji za drugi nacionalni domen na internetu.
RNIDS je 11. februara 2011. poslao dokumentaciju organizaciji IANA za delegiranje upravljanja .srb domenom. Podršku da RNIDS upravlja „.срб “ domenom pružilo je više od 20 organizacija, a dostavljena je i dokumentacija koja dokazuje tehničku, administrativnu i finansijsku osposobljenost RNIDS-a. Očekuje se da do kraja aprila proces delegacije ćiriličkog domena bude završen, a početak registracije „.срб “ domena do 15. maja 2011.
Zapažena izlaganja u ovom delu konferencije imali su gosti iz inostranstva: Vim Degezele, iz organizacije CENTR koja okuplja ovlašćene evropske registre nacionalnih domena iz više od 50 zemalja, Leonid Todorov, iz Internet registra Rusije i Monika Pink-Rank iz Internet registra Austrije. Oni su govorili o evropskim trendovima u poslovanju sa domenima najvišeg nivoa i promovisanju domena najvišeg nivoa na društvenim mrežama.
U drugom bloku konferencije održana je panel diskusija sa temom: Ko upravlja internetom? Učesnici su diskutovali o uticaju države, kompanija i korisnika u upravljanju internetom, kao i o zakonskoj regulativi vezanoj za korišćenje interneta. Pokrenute su i teme o nelegalnom sadržaju na internetu, od kršenja autorskih prava do postavljanja pornografskog sadržaja i politički nepodobnog sadržaja. Posebna pažnja posvećena je problemima sa novim uslugama: e-trgovini, e-plaćanju i računarstvu u oblacima.
Na konferenciji „Dan internet domena Srbije“, održana je i panel diskusija sa temom: Uspešni „.rs“ internet projekti. U ovom delu konferencije govorili su neki od aktivnih učesnika internet scene u Srbiji. Oni su predstavili zanimljive i aktuelne projekte na „.rs“ domenu, kao i trendove koji dominiraju na domaćoj internet sceni. Predstavljeni projekti obuhvatili su različite oblasti na internetu: medije, poslovnu upotrebu, državnu upravu, obrazovanje i medicinu, ali neprofitne projekte koji se finansiraju kroz alternativne izvore.
Na konferenciji su učestvovali i govorili brojni domaći stručnjaci za internet: Berislav Todorović (KPN), Rade Tričković (HttPool), Miloje Sekulić, Ivan Minić (Burek forum), Istok Pavlović (WorldWide), Dušan Popović (docent na Pravnom fakultetu), Vladimir Marić (Zavod za intelektualnu svojinu), Denis Bećirić (istražni sudija Prvog opštinskog suda) i drugi.

Pročitajte i:  Neverovatna Black Friday ponuda - Kako najpametnije uložiti 2000 dinara?

Izvor: RNDIS

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,