BIZIT 2022

Održana konferencija EuroDIG 2011

Mirko Cvetkovic У Београду је 30. и 31. маја одржана четврта конференција „Европски дијалог о управљању Интернетом“ – EuroDIG 2011.

Конференцију EuroDIG 2011 отворили су председник Владе Републике Србије, Мирко Цветковић, и државна секретарка за Дигиталну агенду, Јасна Матић.

Премијер Цветковић је истакао да је Интернет од суштинске важности за развој привреде и указао на то да је развој нових сервиса, попут е-управе, е-банкинга и широкопојасног Интернета, од изузетне важности за мала и средња предузећа.

Државна секретарка за Дигиталну агенду, Јасна Матић, као домаћин скупа, истакла је као веома значајно што је организација оваквог догађаја поверена Београду и Србији, јер доприноси нашем укључивању у европске токове и препознавању Србије као земље која размишља о будућности, схвата значај информационих и комуникационих технологија и активно ради на стварању услова за њихов бржи развој.

Овогодишња конференција о управљању Интернетом донела је неколико занимљивих искорака у дискусији о друштвеним аспектима и управљању Интернетом. Једна од важних тема односила се на критичне ресурсе Интернетa у Европи, посебно у контексту убрзаног развоја Интернета, али и безбедности инфраструктуре, будући да повећано коришћење Интернета и интензитет мрежног саобраћаја угрожавају квалитет услуга. Постоје и озбиљне претње по безбедност инфраструктуре, због чега је неопходно осмислити процедуре за брз и безбедан опоравак у случају напада. Такође, неопходно је дефинисати критичне сегменте инфраструктуре и потенцијалне претње, како би се што квалитетније неутралисале.

Pročitajte i:  Rusija, internet, cenzura i izolacija

Дискусија о граници између права на слободу говора и говора мржње на Интернету, односила се на мишљења око тога где се завршава демократско право да се Интернет користи за саопштавање личних ставова и где почиње вређање и угрожавање туђих права. Показало се да међу европским земљама постоје разлике по овом питању, али да су много мање него на глобалном нивоу.

Дефинисање права приватности на Интернету провлачило се скоро кроз сваку дискусију, а наметнула су се и питања као што су: како заштити кориснике од злоупотребе њихових података и како олакшати разумевање тешких правничких образложења, као што су она када корисник жели да отвори нови налог на друштвеним мрежама или бесплатним услугама електронске поште на вебу.

У оквиру осам тематских сесија дискутовало и o стандардима за дефинисање приватности, већој укључености појединаца у процесима развоја Интернета, етици и корпоративној одговорности, новим пословним моделима на Интернету, писмености и криминалу на Интернету и заступљености осталих језика, осим енглеског, на глобалној мрежи.

Pročitajte i:  Šta vam sve treba za sajt i koliko to košta

Према мишљењу Владимира Радуновића, координатора образовних програма при Дипло фондацији, једног од организатора конференције, на скупу је отворен велики број тема, иако за два дана није било могуће покрити сва питања у вези са управљањем Интернетом.

„Интернет више није технолошки феномен, већ друштвени. Нису само инжењери они који треба да се баве новим технологијама. Правним, економским и регулаторним питањима треба, пре свега, да се баве они који доносе одлуке, пословни свет и корисници Интернета, све то у једном отвореном дијалогу као што је ЕuroDIG. Надам се да ће и на локалном нивоу бити покренута питања о којима се овде разговарало и да ће Србија активно учествовати у светским дискусијама на теме везане за управљањеИнтернетом.“, нагласио је Радуновић.

Домаћин конференције била је Управа за дигиталну агенду Републике Србије, а организатори су Савет Европе, Швајцарска федерална канцеларија за телекомуникације (ОFCOM), Дипло фондација, Европска радиодифузна унија (EBU), уз подршку Регистра националног интернет домена Србије (РНИДС), Републичке агенције за електронске комуникације (РАТЕЛ), ЕУнета, Истраживачке станице „Петница“ и других.

Pročitajte i:  Istraživanja pokazuju da preko 50% tinejdžera koristi internet konstantno

Скупу је присуствовало преко 500 учесника, од којих скоро 300 из иностранства: представници Европске комисије и Парламента, Савета Европе и надлежних министарстава европских држава, регулаторних агенција, Европске асоцијације пружалаца интернет услуга, телекомуникационих оператора (Telenor, Telefonica), представници интернет компанија (Google, Microsoft), произвођачи опреме (Cisco, Ericsson), представници регистара интернет домена, медијских удружења, представника приватног сектора, академских институција, невладиних организација и мрежа, као и интернет заједница (ISOC, ICANN).

Спонзори конференције били су: Telenor, Huawei, Microsoft, Google, Switch, VeriSign, ЕУнет, ICANN, Ericsson, Affilias, RNIDS, USAID и IREX.

Више информација о конференцији EuroDig 2011 програму можете да видите на адреси www.eurodig.rs.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,