BIZIT 2022

Održana konferencija “Intelektualna svojina i Internet 2018”

Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu i Fondacija „Registar nacionalnog internet domena Srbije“ (RNIDS) po četvrti put su organizovali konferenciju „Intelektualna svojina i Internet,“ koja je održana 11. juna, a na kojoj se govorilo o brojnim aktuelnim temama iz oblasti autorskog prava, naziva internet domena, online sadržaja i novih tehnologija.

PCPress.rs Image

Predsednik UO RNIDS-a Vojislav Rodić, istakao je da je 2018. godina veoma značajna za RNIDS, budući da obeležava deset godina od početka rada .rs domena, a nedavno je registrovan i stohiljaditi .rs domen. Nazivi internet domena su  važni za savremeno poslovanje, ali praksa pokazuje da su veoma često predmet sporenja dve strane. Redovni profesor Pravnog fakulteta i predsednik Komisije za rešavanje sporova povodom registracije naziva nacionalnih internet domena, prof. dr Dušan Popović, govorio je o novom sistemu suspenzije naziva domena (Uniform rapid suspension system – URS), koji je uspostavila Internet korporacija za dodeljene nazive i brojeve (ICANN), a radi brzog rešavanja sporova o registraciji domena.

Popović je govorio i o tome da nosioci žigova nisu u velikoj meri prihvatili novi način rešavanja sporova (URS), te se i dalje u značajno većem broju opredeljuju za stari sistem. URS bi trebalo da ubrza proces ali donosi brojna pitanja koja u praksi još uvek nisu rešena. „Postupak rešavanja ovih sporova bi se u velikoj meri ubrzao i pojeftinio uz primenu veštačke inteligencije i ostalih specijalizovanih programa“, objasnio je docent Pravnog fakulteta i potpredsednik Komisije za rešavanje sporova povodom registracije naziva nacionalnih internet domena doc. dr Marko Jovanović, prilikom predstavljanja svog rada.

Pročitajte i:  AI umetnost postaje izazov za kustose

PCPress.rs Image

Saradnik u nastavi Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Novak Vujičić, analizirao je sve učestaliju praksu u sudovima država EU da nalažu internet operatorima blokiranje određenih sajtova zbog povrede autorskog prava. On je istakao da bi sprovođenje  mera blokiranja pristupa sajtovima moglo predstavljati preveliko opterećenje za poslovanje internet operatora, kako finansijsko, tako i organizaciono, ukoliko bi broj sudskih odluka kojima se određuje mera blokiranja značajno porastao u narednom periodu.

Na konferenciji su analizirane i mogućnosti primene blockchain tehnologije u autorskom pravu. „Blockchain bi mogao da bude korišćen za evidentiranje svake radnje iskorišćavanja autorskog dela, a nakon toga i za jednostavniju raspodelu naknade od korisnika ka autoru“, rekao je advokat Dragan Milić i dodao da bi ovim bio smanjen broj povreda autorskog prava. Sve učestaliju primenu ove tehnologije, ilustruje i vest da će uskoro posredstvom blockchain-a biti organizovana prva aukcija, a predmet će biti jedna slika Endija Vorhola.

PCPress.rs Image

Advokat partner, OAD “Moravčević, Vojnović i partneri” dr Andrea Radonjanin, govorila je o sve većoj trgovini krivotvorenom robom putem Interneta. „Nelegalni trgovci oglašavaju i nude robu putem Interneta, i pošto nemaju troškove uvoza niti ostale troškove koje prati redovan način poslovanja, prodaju robu ispod tržišne cene. Veoma je teško pratiti i boriti se protiv takvog nelegalnog poslovanja“, rekla je Radonjanin. Ona je dodala da je pokretanje postupka inspekcijskog nadzora i intenzivnije angažovanje državnih organa ključno u ovom procesu.  

Pročitajte i:  AI neće preuzeti poslove programera - ljudi za sada još uvek vladaju

Na skupu je bilo reči i o digitalizaciji kulturne baštine, a posebno o autorskopravnim problemima u vezi sa digitalizacijom takozvanih „dela siročadi,“ to jest autorskih dela čiji autor nije poznat ili ga nije moguće locirati. Ukazano je na potrebu da se domaći Zakon o autorskom pravu u vezi sa tim što pre usaglasi sa Direktivom EU o „delima siročadi“. Radovi predstavljeni na konferenciji, objavljeni su u zborniku u izdanju Pravnog fakulteta.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , ,