Top50 Glas publike

Održana Nacionalna konferencija o bezbednosti dece na internetu

Broj dece koja svakodnevno pristupaju internetu je u stalnom porastu kako u svetu, tako i kod nas. Pored toga, deca se sve ranije upoznaju sa internetom, pa ne iznenađuju situacije u kojima deca ne znaju da kažu svoju prvu rečenicu, ali već umeju da pokrenu Youtube na tabletu, telefonu ili računaru i da puste svoj omiljeni crtani film. Shodno tome, edukaciju o bezbednom korišćenju interneta treba započeti prvo od roditelja.

Konferencija

Nacionalnu konferenciju o bezbednosti dece na internetu otvorila je Tatjana Matić, državni sekretar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija. Tom prilikom podsetila je učesnike da nove tehnologije i promene koje sa njima dolaze najviše utiču na decu. Zato je potrebno ukazati na opasnosti koje se mogu javiti na internetu, ali tom prilikom važno je ne uskratiti najmlađima obrazovanje putem globalne mreže, bez koje većina odraslih danas ne može.

Pored Tatjane Matić, učesnicima su se korisnim savetima i, na žalost, istinitim primerima obratila i druga stručna lica, koja se već duže vreme bave na temu bezbednosti dece na internetu: Veran Matić, predsednik UO Fond B92, Branko Stamenković, specijalni tužilac za VTK (visokotehnološki kriminal), Saša Živanović, načelnik Odeljenja za borbu protiv VTK, Igor Bećirić, Biljana Lajović, Biljana Kikić Grujić, Jelena Radosavljević Kirćanski, Nemanja Vukotić i Vlada Arsić, autor knjige Armagedon.

Pročitajte i:  Maskom protiv prepoznavanja lica

Po rečima Saše Živanovića i Branka Stamenkovića pedofili su najčešća opasnost za decu na internetu. Kako navode, problem predstavljaju ne samo novi, već i stari prestupnici, kojima je već suđeno, ali po izlasku iz zatvora nastave po starom. Jelena Radosavljević Kirćanski je rekla da vređanje i maltretiranje na internetu nije retkost, već svakodnevna pojava, koju je doživela većina njegovih korisnika. Ovo je najizraženije kod dece, koju to, svakako, više dotiče nego odrasle, ali nije retkost da se dogodi i nama. Jelena je napomenula da se ovakva situacija jednom prilikom i njoj dogodila.

Na konferenciji je bilo reči i o kampanji Klikni bezbedno koja je pokrenuta još 2009. godine sa ciljem sprečavanja zlostavljanja dece na internetu i stalne edukacije ne samo dece već i odraslih.

Svi učesnici konferencije su se složili da internet ima veliki broj prednosti koje treba iskoristiti na pravi način, ali, da ipak, edukacija po tom pitanju mora da bude na prvom mestu. Edukacija se ne odnosi samo na decu, već i na roditelje i nastavnike, jer najviše od njih zavisi da li će deca sigurno surfovati internetom.

Pročitajte i:  Lunatronik: Bezbednost i status kompanije se vide na ulazu

Luka Milinković

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , ,