Ikotek

Održana „Olimpijada eUprave“

Kako bi se povećao broj opština, koje pružaju svoje usluge elektronski na Portalu eUprava i povećao broj građana koji koriste te usluge, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i Direkcija za elektronsku upravu uz podršku Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu organizovali su takmičenje pod nazivom „Olimpijada eUprave“.

euprava(1)

Olimpijadu eUprave je otvorila potpredsednica Vlade Srbije i ministarka državne uprave i lokalne samouprave, dr Kori Udovički, koja je tom prilikom je uručila nagrade do sada najboljim opštinskim i gradskim upravama u ovoj oblasti, Loznici i Sremskoj Mitrovici.

Nacionalni Portal eUprava je objavljen i dostupan javnosti od juna 2010. godine i od tada se kontinuirano održava, razvija kroz nova tehnička unapređenja i funkcionalnosti.

Trenutno svoje usluge putem portala eUprava nudi 116 organa državne uprave i lokalne samouprave, i ukupno je do sada podneto 1 000.000,00 zahteva.

Po prvi put će generisati usluge na Portal eUprave opštine Vladičin Han, Bojnik, Priboj, Aleksandrovac, Nova Varoš, Vrnjačka Banja, Bač, Stara Pazova, Negotin, Kosjerić i Tutin.
Takođe, po prvi put će i beogradske opštine postaviti svoje usluge na Nacionalni Portal eUprava i to: Novi Beograd, Vračar, Zvezdara, i Stari Grad, zatim gradovi: Pančevo, Novi Sad, Smederevo, Niš, Kruševac, kao i Gradska uprava Beograd, te Uprava za zajedničke poslove pokrajinskih organa.

Svaki od ovih organa kreirao je od 15-20 elektronskih usluga za građane i privredu koje su od sutra dostupne na Nacionalnom portalu eUprava www.euprava.gov.rs .

“Elektronska uprava je najsigurniji način da se smanje redovi, troškovi, u dobroj meri smanji korupcija, pojača transparentnost i efikasnost u radu”, rekla je potpredsednica Vlade i ministarka državne uprave i lokalne samouprave dr Kori Udovički.
Ona je naglasila da će ovo Ministarstvo dati sve što je u njegovoj moći da podigne svest javnosti o prednostima korišćenja portala eUprava i da predstavnici opština koje danas nisu prisutne, budu tu sledeće godine”.

Uokviru takmičenja ”Olimpijada eUprave” potpisan je i memorandum o dugoročnoj saradnji između Direkcije za elektronsku upravu i Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu. Sporazumom je precizirano da će studenti kao praksu imati generisanje usluga na nacionalnom Portalu eUprava, kao pomoć opštinskim i gradskim upravama.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,