Održana panel diskusija “Gospodari Interneta – promena u upravljanju”

Registar nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS), je 10. aprila, u saradnji sa Centrom za promociju nauke, organizovao panel diskusiju na temu “Gospodari Interneta – promena u upravljanju”.

Gospodari interneta Slobodan Markovic i panelistiPovod je bila odluka Ministarstva trgovine SAD iz marta ove godine da započne ključnu fazu globalizacije u upravljanju Internetom, u kojoj on prestaje da bude pod kontrolom SAD. Tim povodom ICANN (Internet korporacija za dodeljene nazive i brojeve) je pokrenuo globalni proces konsultacija o tome kako novi „multiakterski“ sistem upravljanja Internetom, koji podrazumeva učešće velikog broja zainteresovanih strana, treba da izgleda.

Cilj današnje panel diskusije je bio da podstakne domaću internet zajednicu da se i ona uključi u ovaj proces.

Moderator panel diskusije je bio Slobodan Marković, savetnik za IKT politike i odnose sa internet zajednicom u RNIDS-u a u diskusiji su učestvovali Danko Jevtović, direktor RNIDS-a, Milan Janković, direktor Republičke agencije za elektronske komunikacije (RATEL), Vladimir Radunović, koordinator edukativnih i trening programa e-Diplomatije u “Diplo fondaciji” i Marko Đorđević, programer i aktivista srpskog ogranka organizacije Internet Society (ISOC).

Pročitajte i:  „Internet dijalog 2021“: od konkurencije ka sektorskoj regulaciji digitalnih platformi u EU

Na diskusiji je zaključeno da će ove promene osetiti svako od nas i da domaća javnost ima interesa i resursa da se aktivno uključi u globalne procese upravljanja Internetom. Srbija ima predstavnike u organizacijama kao što su ICANN, Savet Evrope, Međunarodna unija za telekomunikacije (ITU), Internet društvo (ISOC) i Forum o upravljanju Internetom (IGF) i može aktivno da doprinese procesu konsultacija o tome kako će novi sistem upravljanja Internetom izgledati u budućnosti.

RNIDS je takođe omogućio domaćim korisnicima Interneta da besplatno preuzmu korisnu literaturu na temu upravljanja Internetom:

Dr Jovan Kurbalija, “Uvod u upravljanje Internetom” (PDF, 4 MB)

Ko upravlja Internetom u svetu i u Srbiji?  (PDF, 888 KB)

Facebook komentari:

Tagovi: , ,