BIZIT 2022

Održana završna konferencija projekta „Igraj bezbedno“

U subotu, 18. januara,  održana je završna konferencija projekta „Igraj bezbedno“ koju je realizovao Centar za edukaciju i istraživanje u medicini, ekologiji i sociologiji (CERMES) pod pokroviteljstvom Ministarstva za spoljnu i unutrašnju trgovinu i telekomunikacije.

DSCN1984Proteklih meseci je održano takmičenje na temu „Bezbednost dece na Internetu“, a osim učenika iz 42 osnovne i  srednje škole i jednog centra za talente koji su prijavili svoje ekipe, takmičila su se deca i sa pojedinačnim radovima ili su učestvovala u anketama iz 159 škola, iz 74 različita grada.

Od 498 ukupno prijavljenih radova, nagradu je osvojilo 27 u kategorijama kratki film, prezentacija, likovni i literarni rad, poster i kompjuterska igra, sa ukupno 56 autora i koautora radova. Nagrade su osvojili i nastavnici za najbolji izveštaj o aktivnostima u školi, za najaktivniju školu, po jedan učesnik koji je poslao rad za stranicu Riznice, učesnik ankete – odrasli i učenik. Posebna nagrada je pripala školi za decu sa posebnim potrebama i jednu nagradu je dodelio domaćin live-stream konferencije Link groupe za jednog on-line učesnika konferencije.

Posebno su bili kreativni radovi školskih filmskih sekcija, literarni i likovni radovi. Sadržajno su svi istakli glavne opasnosti koje krije Internet i pokazali da su današnja deca svesna šta sve mogu da očekuju dopisujući se na Facebooku, igrajući igrice ili pri pokušaju da poznanstva iz virtuelnog sveta prenesu u realan život. Igrajući se u svetu mašte i informacija učenici su stekli veštine da prepoznaju probleme i osnaženi zakorače u život odraslih. Moć Internet tehnologija je pokazala nekolicina nastavnika kreirajući izveštaje uz pomoć naprednih Internet alata uz sjajno dizajnirane radionice.

Održivost projekta je pokazana u planovima nastavnika da školske aktivnosti prošire na učenike V i VI razreda koji nisu bili obuhvaćeni ovim projektom. Neke škole su proteklih par meseci držale radionice za svu decu od I-VIII razreda, jer je uzrasna granica korisnika komjutera i mobilnih telefona danas pomerena na rani dečji, pa čak i predškolski uzrast.

Prema rečima Prim. dr Dubravke Nikolovski, koordinatora projekta, nastavnici su istakli da je tema projekta veoma aktuelna i da se na njoj mora neprestano raditi kako bi se zaštitilo mentalno i fizičko zdravlje naše dece.  Raduje podatak i da je među njima bilo dosta školskih pedagoga, psihologa, bibliotekara  koji su svojim nesebičnim zalaganjem učinili da takmičenje bude zabavna  igra.

Deca i nastavnici su osvešćivanjem procesa nastanka rada i njegovog daljeg života u virtuelnom i realnom svetu imala priliku da spoznaju snagu reči i slike koje kreiraju naš Život. Projekat „Igraj bezbedno“ je bila još jedna prilika da kroz sopstveno iskustvo nauče kako da koračaju Pravim Putem.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: