Odštampajte svoju kuću iz snova

Budućnost je već tu, pa ako poželite kuću iz snova, dizajn možete da potražite na sajtu WikiHouse, te je odštampate uz pomoć sprave koja liči na 3D štampač. Ovakav način izgradnje pre svega karakteriše brzina, preciznost, te bezbednost od iznenadnih dodatnih troškova.

PCPress.rs Image

Tu se više ne radi o naučnoj fantastici, iako je projekat tek na početku razvoja. U Dubajiu, na primer, ambiciozni tim mladih arhitekata planira da izgradi neboder koji će prethodno odštampati uz pomoć 3D štampača, dok su u Ujedinjenim arapskim emiratima saopštili da do 2030. godine planiraju da 25% građevina bude napravljeno uz pomoć ove tehnike.

U Evropi su ciljevi i metode nešto skromniji, pa velike kompanije, poput Legal&General, za izgradnju svojih projekata koriste elemente koji su pripremljeni u fabrikama, a koje oni samo sklapaju. Kuće sagrađene na taj način nisu glamurozne, budući da se više bave rešavanjem stambene krize nego savršenim dizajnom.

Sa druge strane, javlja se sve veći broj kompanija koje svojim klijentima dozvoljavaju da sanjaju o savršenim domovima, te ih potom izgrade za samo nekoliko nedelja. Anya i Robin Nuttall su se, na primer, obratili kompaniji Facit Homes, kako bi sagradili prostranu kuću sa bazenom u podrumu.

Pročitajte i:  Ceo brod od reciklirane plastike

Porodica Nuttall je prvobitno želela da doda nekoliko kvadrata kući u kojoj je već živela u Londonu, ali su onda shvatili da bi mogli da krenu iz početka, te srušili postojeću kuću i tako dobili zemljište za gradnju. Posle kraćeg razmatranja iz kompanije Facit ponudili sui m 3D model njihove kuće iz snova, i gradnja je mogla da počne.

PCPress.rs Image

Radovi su počeli tako što je prvo iskopana osnova za podrum, a kada je taj posao završen iz kompanije Facit doneli su svoju “mini-fabriku”, koja izgleda kao džinovski štampač, koja je bila zadužena za proizvodnju drvenih delova kuće. Tako napravljeni delovi su potom sklopljeni da bi formirali kostur i zidove kuće, što je izgledalo kao da kuću grade od Lego kocki. Konstrukcija je potom je ispunjena izolacionim materijalima, a početni 3D model planiran je do najsitnijih detalja, pa se tačno znao položaj cevi, oluka, te drugih elemenata, što je mašini značajno olakšalo posao. Tehnologija značajno podseća na 3D štampu, budući da se model iz kompjutera verno prenosi u relnost.

Pročitajte i:  3D štampana flaster-vakcina 10 puta efikasnija od klasične

Za kopanje podruma bilo je potrebno oko pet meseci, a kada je taj posao završen, nadzemni radovi su bili gotovi za samo šest nedelja. Tako je nastala trospratna kuća sa šest spavaćih soba, puno svetlosti, velikom kuhinjom i trpezarijom, te luksuznim podrumskim prostorim u kojem je smešten bazen sa teretanom.

PCPress.rs Image

Facit je samo jedna od novih britanskih kompanija koje se bave preciznim projektovanjem, te izgradnjom, a u procesu koristi templejte kojima potom dodaje personalizovane detalje. Način izgradnje, poznatiji kao Huf Haus, kreiran je u Nemačkoj, gde već dugo posluju kompanije poput Baufritz-a, koji takođe gradi po principu 3D modeliranja. Ove kompanije su deo male, ali rastuće industrije, a klijenti se polako navikavaju na to da do kuće iz snova i nije tako dalek put.

Izvor: The Telegraph

Facebook komentari:

Tagovi: , , , , , , , ,