Office za Android tablete

Microsoft je nedavno predstavio verziju Office‑a za Android tablete. Pokazalo se da ovaj set besplatnih programa pruža solidne mogućnosti, dok će Office 365 pretplatnici iz njega izvući još više…

F001Kao neko ko već dugo koristi Android uređaje, bio sam prilično nestrpljiv da vidim kako će izgledati Office aplikacije za ovu platformu. Kada se pojavio Office Mobile, instalirao sam ga na telefon i nisam bio previše zadovoljan – razlog verovatno potiče od činjenice da, ma koliko velika bila dijagonala mobilnog telefona, on ipak nije namenjen za kreiranje, već samo za pregled sadržaja Office dokumenata. Kompanija Microsoft dugo najavljuje da će izdati potpuno funkcionalan Office za tablet računare, a načuo sam i da će biti besplatan za ličnu upotrebu. Konačno se pojavio, ali na Google Play‑u ga nisam video – ispostavilo se da treba unapredi operativni sistem na noviju verziju.

Samsung Galaxy Tab 3 8.0 sam kupio krajem prošle godine i uspeo sam da preuzmem samo Android 4.4.2 KitKat. Iako sam surfujući pronašao informaciju da je potrebno imati verziju 4.4.4, pošlo mi je za rukom da instaliram aplikacije i s malo starijom verzijom. Da bi ugođaj bio potpun, kupio sam OTG kabl i tastaturu Genius LuxeMate i200 – mala tastatura, kvalitetne izrade i veoma povoljne cene. Avantura počinje!

Office za tablet računare osmišljen je kao skup individualnih aplikacija, tako da ćete posebno morati da preuzmete Word, Excel, PowerPoint i OneNote. To je sasvim u redu, jer tako ne preuzimate ono što nećete koristiti. Kao Excel entuzijasta, najpre sam instalirao ovu aplikaciju. Kada sam prešao na Word, dobio sam poruku kako verzija nije podržana na mom tabletu. Bio sam zbunjen, tako nešto uopšte nisam očekivao. Moja supruga valjala se od smeha. Rekla mi je: „Da ti nije uspela instalacija Excel‑a, ti bi sasvim odlepio.

Pročitajte i:  IMDb TV stigao na iOS i Android

Ovako, pustili su te da instaliraš Microsoft Excel, a za ostalo ćeš morati nekako da se snađeš“. Ipak, nakon što sam preuzeo i pokrenuo OneDrive, na misteriozan način uspeo sam da skinem i ostale Office aplikacije, bez potrebe da poškropim tablet krvlju mrtvog petla ili primenim neki drugi vudu ritual popularan među korisnicima zaduženim za testiranje novog hardvera.

Krenimo od Microsoft Word‑a. Prvi utisak nakon pokretanja bio je da sve ovo neodoljivo podseća na Office Online, verziju Office paketa kojoj se pristupa putem Web browser‑a i koju svako može besplatno da koristi. Potrebno je samo da se otvori LiveID nalog, što je takođe besplatno. Isto pravilo važi i za Office za Android tablete: ako želite da ga koristite, spremite se da otvorite ili iskoristite postojeći LiveID. Nakon što se prijavite, otvoriće se meni koji veoma podseća na Backstage View. Microsoft Word će ponuditi da otvorite prazan novi dokument ili dokument na osnovu nekog od predložaka. Od pojave verzije 2013, Microsoft je dosta radio na predlošcima koji se preuzimaju sa Interneta, pa ako planirate da uradite neki konkretan posao, prvo proverite da li već postoji predložak za kreiranje odgovarajućeg dokumenta. Takođe, možete da odaberete i opciju Open Other Documents, gde će vam biti ponuđeno da otvorite dokument sa uređaja, OneDrive portala (ličnog ili poslovnog), a u ponudi su još i Dropbox i Sharepoint.

Nisam video mogućnost da se doda Google Drive kao skladište podataka, mada je on podržan među opcijama za deljenje dokumenata. Radna površina podseća na onu na koju ste već navikli. Opcije su raspoređene po trakama, jedino što ih je neuporedivo manje u odnosu na Word 2013. Pored File kartice, kojom se ulazi u Backstage View, na raspolaganju su Home (najčešće korišćene opcije za formatiranje teksta i paragrafa, izbor stilova i za pretraživanje/zamenu teksta), Insert (opcije za umetanje objekata), Layout (opcije za podešavanje radnog okruženja), Review (opcije za reviziju dokumenta i praćenje promena) i View (opcije za podešavanje pogleda na dokument). Ograničena je mogućnost praćenja promena u dokumentu.

Pročitajte i:  Android: Oktobarske zakrpe protiv kritičnih ranjivosti

I inače, u svim Office aplikacijama napredne opcije često su onemogućene i traže da posedujete Office 365 nalog kako biste mogli da koristite punu funkcionalnost aplikacije.

OTG kabl i Genius LuxeMate i200 – ma­la tas­ta­tu­ra kva­li­te­tne i­zra­de i ve­oma po­volj­ne ce­ne...  Avan­tu­ra po­či­nje!
OTG kabl i Genius LuxeMate i200 – ma­la tas­ta­tu­ra kva­li­te­tne ­izra­de i ve­oma po­volj­ne ce­ne… Avan­tu­ra po­či­nje!

Mogućnosti Excel‑a su takođe limitirane, ali sasvim dovoljne s obzirom na to da se radi o aplikaciji za tablet računare. U Home traci alata biće vam ponuđene osnovne opcije za formatiranje, filtriranje i sortiranje podataka. Moguće je dodavati različite objekte, a među njima i grafikone. Možete ih dodavati izborom tipa grafikona ili pustiti da vam Excel predloži neki od njih, nakon pokretanja opcije Recommended Charts.

Nisam pronašao opciju za umetanje WordArt‑a, ali ukoliko ste je kreirali u Excel‑u 2013, videće se u tablet verziji. Takođe, biće prikazani Pivot tabele i grafikoni, ali bez mogućnosti modifikacije; ta opcija će mi nedostajati. Biće prikazani ali ne mogu se koristiti ni Slicer/Timeline filteri. Prijatno me je iznenadilo to što sam video PowerPivot tabelu kreiranu u verziji Excel‑a s punim BI funkcionalnostima.

PowerView izveštaji nisu podržani, pošto je za njihovo pokretanje potreban Microsoft Silverlight. Sjajna stvar kod Microsoft Office aplikacija za Android tablete jeste to što su podržane sve bitne prečice s tastature, a pošto produktivnost rada u Excel‑u dosta zavisi od upotrebe prečica, ovde nećete biti nimalo uskraćeni.

Pročitajte i:  Amazon: Alexa kao strpljiviji asistent

PowerPoint omogućava da kreirate instant prezentacije. Iako je moj stav da ovu aplikaciju ipak koristite na računaru, mislim da su njegove mogućnosti sasvim solidne i mogu da vam pomognu ako treba na brzinu da improvizujete prezentaciju koju ste zaboravili da napravite. OneNote je možda najveće otkriće – sjajan za kratke beleške sa sastanaka, planiranje događaja, zakazivanje sastanaka… Ova aplikacija me je navela da razmišljam o mogućnosti da nosim tablet na posao.

Iako su mogućnosti Office aplikacija za Android tablete smanjene u odnosu na verziju za računare, smatram ih sasvim upotrebljivim – ovaj tekst je, na primer, napisan u Word‑u za Android. Namena tableta je da vam omogući mobilnost, a za duži rad ipak je preporuka da imate ispred sebe monitor, tastaturu, miša, štampač… OneDrive je odlična platforma za čuvanje i razmenu dokumenata, tako da njenim korišćenjem možete da gledate ili menjate iste dokumente i na Android i na Windows tabletima. Ipak, od pojave Windows tableta ne vidim da oni imaju konkurenciju kada je reč o korišćenju u poslovne svrhe.

Razlog za moju tvrdnju počiva na činjenici što svi noviji tableti imaju punu verziju operativnog sistema Windows, a samim tim omogućavaju da koristite sve Windows aplikacije, usluge elektronskog plaćanja, digitalne sertifikate itd.

Kada se povežu na docking station, računari dobijaju sve funkcije desktop PC-ja, tako da slobodno mogu da kažem: moj sledeći tablet biće Windows tablet! Ipak, ako već imate Android tablet, upotrebom Office aplikacija za Android bićete mnogo mobilniji, a samim tim i osetno produktivniji.

Slavko „Sam Le Chef“ Vujnović

(Objavljeno u časopisu PC#220)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,