BIZIT Seminar

Oglasi za posao i reklame na dark webu

Grupe cyber kriminalaca svoje aktivnosti sve češće organizuju kao da je u pitanju običan biznis, pa tako na primer objavljuju i oglase za posao.

PCPress.rs Image

Svakoj firmi su potrebni radnici, pa izgleda da isto važi i za hakerske grupe. Poslovi se reklamiraju na dark webu, a uglavnom se traže developeri i hakeri. Obećavaju im se velike plate, ali i plaćeni odmor, bolovanje, ko zna – možda i povlastice za prevoz i naknade za topli obrok.

Bezbednosni eksperti iz kompanije Kaspersky su između marta 2020. i juna 2022. godine analizirali oko 200 hiljada oglasa na 155 dark web sajtova. Zaključili su da se dobar deo reklama odnosi na radna mesta za developere softvera (61%), a primetili su i da se „poslodavci“ takmiče u tome ko će ponuditi bolje uslove. Pobedila je grupa koja radnicima nudi do 20 hiljada mesečno, a nije objašnjeno na koji se način osigurava isplata.

PCPress.rs Image

Trećina oglašivača nudi stalna zaposlenja s punim radnim vremenom, a oni koji se jave na oglas moraju da prođu testove kako bi pokazali koliko su sposobni za radno mesto na koje konkurišu. Eksperti tvrde da će se sa ovim trendom nastaviti, budući da  sve više hakerskih grupa svoje akcije tretira kao bilo koji drugi posao. To znači da bi dark web i dalje mogao da bude i mesto za oglase za posao, ali to ne znači da nema rizika – jasno je da će pojedini pribeći ovom rešenju usled nedostatka posla, ali je važno da se zna da svako vrlo lako može da postane žrtva prevare, te da bude uhapšen i osuđen.

Pročitajte i:  Opasne aplikacije u Google i Apple prodavnicama

Izvor: Bleeping Computer

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *