Cove

Ograde za desktop

Softverska kompanija Stardock je poznata po uslužnim programima za prilagođavanje izgleda Windows okruženja, a u poslednje vreme i po igrama. Jedan od njihovih najpopularnijih alata je Fences, koji nudi zanimljiv koncept za bolju organizaciju ikona na radnoj površini. Fences omogućava da delove radne površine okružite ogradicama (okvirima) i tako organizujete i grupišete srodne ikone

Fences

Svaka grupa se može nezavisno pomerati po ekranu, podešavati dimenzije ili skrolovati prikaz ukoliko sve ikone ne mogu istovremeno da stanu u okvir. Zgodna osobina je što u slučaju promene rezolucije i pomeranja svih ikona, umesto potpunog gubitka uređenja ikona, Fences omogućava da se povrati prethodna organizacija.

Fences će po instalaciju sam ponuditi da organizuje postojeće ikone u nekoliko osnovnih okvira – za programe, foldere i dokumente. Mogu se podesiti pravila koja će ikone koje se dodaju na desktop automatski postaviti u odgovarajući okvir. Fences nudi korisnu opciju da brzo očisti radnu površinu u sakrije sve okvire i ikone, dvostrukim klikom na prazan deo desktop‑a, a još jedanim dvostrukim klikom one se vraćaju.

Nedavno je predstavljena nova generacija programa, Fences 3 koja podržava dodatne opcije za Windows 10 i omogućava da se pozadina iza okvira zamuti (blur) i tako olakša čitanje. U verziji 3 je takođe poboljšana podrška za velike rezolucije, što pomaže pri radu na 4K monitorima i uređajima nove generacije kao što su Microsoft Surface 4. Najkorisnije funkcionalno poboljšanje je mogućnost da se okviri „namotaju“ odnosno svedu na naslovni okvir, za šta je dovoljan dvostruki klik.

Davna prva verzija programa je bila besplatna, ali se Fences sada distribuira u vidu probne verzije koju možete da koristite 30 dana. Da bi se počelo korišćenje probne verzije potrebno je ostaviti e‑mail adresu na koju će biti poslat kod za aktiviranje. Problem sa ovim pristupom je što postoje velike šanse da poruku blokira filter za neželjenu poštu, pa aktivacioni kod treba potražiti u Junk folderu.

Fences instalacija ponudiće da uključi probnu verziju programa ObjectDock, još jednog proizvoda kompanije Stardock za „šminkanje“ Windows‑a. ObjectDock nije potreban za funkcionisanje Fences-a, pa se ovaj korak može isključiti pri instalaciji. Za dodatne informacije posetite www.stardock.com/products/fences/.

Objavljeno u časopisu PC#234

Facebook komentari:
Data centri 2022

Tagovi: ,