N Central domination

Ogrlica koja podseća da se ne dodiruje lice

NASA je objavila open-source instrukcije za dizajn 3D štampane ogrlice koja je osmišljena da odvikne ljude od dodirivanja lica prstima. To je refleksna radnja koju većina ljudi ni ne primećuje, ali je u doba COVID-a 19 prilično opasna zbog mogućeg prenošenja virusa.

PCPress.rs Image

Anti-Covid 19 ogrlica

Inženjeri iz NASA-e su napravili Pulse, ogrlicu koja ima senzor blizine sa dometom od oko 30 cm, kao i mali vibracioni motor koji se aktivira kada se ruka pojavi u dometu senzora. Što su ruke bliže glavi, to su vibracije intenzivnije.

Cilj Plusa je da se minimizuje širenje COVID-a 19, koji se može preneti tako što osoba dodirne zaraženu površinu i nakon toga pipne oči, usta ili nos. Spisak materijala i procesa izrade Pulsa dostupan je za preuzimanje, a svi sa malo tehničkog znanja, pristupom 3D štampaču i uz minimalna ulaganja, mogu da naprave ovu ogrlicu.

NASA je naglasila da Pulse nije zamena za maske ili respiratore. On je zamišljen kao pomoćno sredstvo koji treba da se upotrebljava zajedno sa ostalim merama – nošenjem maski i rukavica, redovnim pranjem ruku, dezinfekcijom ruku i površina…

Pročitajte i:  Prva Indijanka u svemiru već u septembru

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , ,