N Central domination

OKI za svačije potrebe

PCPress.rs ImageMnoštvo novih modela u ponudi naglašava OKI-jevu spremnost da se, u saradnji sa Original grupom, uhvati u koštac s konkurencijom i na domaćem tržištu

Japanska kompanija OKI Electric jedna je od retkih u IT svetu koja se može pohvaliti tradicijom koja seže od kraja devetnaestog veka. Iako je proizvodni portfolio prvobitno bio okrenut telekomunikacijama, kompanija se danas prevashodno bavi upravljanjem papirnim dokumentima – preciznije, štampom. OKI u svetu ima široku bazu poštovalaca i korisnika koji su svoje poslovne sisteme za upravljanje dokumentima zasnovali upravo na njihovim uređajima; ipak na našem tržištu još uvek nema popularnost kakvu zaslužuje. Nedavno je Original grupa, OKI-jev zastupnik, ponudila veliki deo novih uređaja ovog japanskog proizvođača, a mi smo odlučili da ukratko pomenemo najinteresantije modele.

Krenućemo od osnove – monohromatskih laserskih štampača namenjenih kućnim korisnicima, ali i manjim preduzećima i radnim grupama. OKI B401 je ponuđen u tri varijante, osnovnoj, sa dupleks jedinicom i kombinaciji potonje sa mrežnim priključcima. OKI je korisnicima omogućio da izaberu štampač po svojoj meri i potrebama. Osnovna karakteristika modela B401 jeste brzina štampe od 29 strana u minutu, što je impresivan podatak, uzimajući u obzir nižu cenovnu kategoriju u kojoj se nalazi. S procesorom koji radi na 330 MHz i 64 MB memorije, štampač može podneti i zahtevnije radno opterećenje, a u tome pomaže i ulazna fioka za papir kapaciteta 250 listova papira formata A4 ili manjeg. Automatska dvostrana štampa i mrežni priključak omogućavaju jednostavnu upotrebu i u manjim radnim grupama, do pet korisnika, čiji mesečni obim štampe ne prelazi 2000 strana, kako preporučuje sam proizvođač. Ipak, ako je to neophodno, B401 može podneti i mesečni obim štampe od čak 30.000 stranica. Vredno svake pohvale.

PCPress.rs ImageKada su štampači u pitanju, OKI je očigledno akcenat stavio na kolor laserske modele, pa je predstavio čak pet modela. Osnovu ponude čine C301dn i C321dn, koji se već u standardnoj verziji isporučuju sa dupleks jedinicom i mrežnim priključkom, što znači u potpunosti spremni za integraciju u postojeće mrežno okruženje. Brzinom štampe nas nisu impresionirali jer ona iznosi dvadesetak strana za kolor i 22 strane za monohromatske otiske. Ipak, prostrana ulazna fioka za papir koja je ukupnog kapaciteta čak 350 listova papira lako ih izdvaja od konkurencije. Ova dva modela se najviše razlikuju u osnovnim komponentama koje omogućavaju savladavanje i većih, zahtevnijih poslova, a to su procesor, koji je u modelu C321dn gotovo dvostruko brži nego u B401 i ugrađena memorija koja je kod C301dn ograničena na 64 MB dok se kod jačeg modela može proširiti i do 640 MB. OKI C331dn je pak „zverka“ za sebe. Na prvi pogled ne odudara previše od modela C321dn jer može da odštampa do 24 crno-bele, odnosno 22 strane u boji u toku jednog minuta, a koristi i isti procesor i memoriju. Ipak, ovaj model je nešto pažljivije dizajniran i omogućava korisnicima da štampaju i na papiru mase do 220 grama po kvadratnom metru koji može biti dužine i do 1320 mm, što je ostvarivo putem otvora na poleđini koji izvodi papir tokom štampe. Kasete s tonerom se vrlo lako menjaju jednostavnim podizanjem gornjeg poklopca, a OKI je mislio i na uštedu električne energije, primenjujući opciju Deep Sleep koja bitno smanjuje potrošnju, a pritom drži štampač u pripravnosti. Naravno, štampač se isporučuje sa ugrađenom dupleks jedinicom i neizbežnim mrežnim priključkom. Zahtevnim poslovnim korisnicima i radnim grupama manjeg i srednjeg obima, OKI je namenio kolor laserske štampače C511dn i C531dn koji imaju povećani maksimalni mesečni obim štampe od 60.000 otisaka i brzinu koja se kreće do 30 strana u minutu za monohromatske otiske. OKI uz ove štampače nudi i kasete s tonerom povećanog kapaciteta, pa se korisnik može nadati i štampi do 5000 crno-belih, odnosno 7000 kolor strana pre zamene.

Pročitajte i:  Komentar: Loš trenutak za proricanje loše budućnosti

Pored štampača u boji dizajniranih za rad s papirima formata do A4, OKI u ponudi ima i kolor laserske štampače koji mogu raditi i s papirima formata A3. Najnoviji modeli ovog tipa su C831 i C841, koji dele brojne sličnosti – za početak, izgledaju isto. Dopao nam se način na koji je OKI rešio zamenu kasete s tonerom, sve se obavlja jednostavnim podizanjem prednjeg, a zatim i gornjeg poklopca. Ako treba zameniti samo crni toner, podići ćete samo prednji poklopac, što je još jedan primer inteligentnog dizajna koji ima za cilj da korisnicima maksimalno olakša upotrebu ovih uređaja. Brzina štampe ova dva štampača je 35 strana u minutu za A4 otiske, odnosno 20 strana u minutu za otiske na papiru formata A3. Kada je rezolucija štampe u pitanju, model C841 je u prednosti jer omogućava 1200 x 1200 DPI, dok se korisnici modela C831 moraju zadovoljiti rezolucijom od 1200 x 600 DPI. Štampači raspolažu ulaznom fiokom za papir kapaciteta 300 listova papira koja se može proširiti dodatnim fiokama do kapaciteta od čak 1990 listova gramaže od 80 grama po kvadratnom metru.

Pročitajte i:  Komentar: Putnik kroz vreme

PCPress.rs ImageZa zahtevne poslovne korisnike koji bi pak i da uštede na svojim sistemima za obradu dokumenata, OKI je predstavio pet multifunkcijskih uređaja zasnovanih na monohromatskim laserskim štampačima. Modeli MB441 i MB451 su nosioci novog talasa i karakteriše ih praktičan dizajn koji je zajednički za sve uređaje ove serije. Dok osnovni model MB441 nudi tri funkcije, kopiranje, skeniranje i štampu, naprednijem modelu MB451 je pridodata i faks jedinica. Brzina štampe deklarisana je na 29 strana u minutu, dok je mesečni obim štampe procenjen na maksimalnih 30.000 strana iako je preporučeno štampanje do 2000 strana na mesečnom nivou. Napredniji multifunkcijski modeli MB461 i MB471 namenjeni su povezivanju u mrežu radnih grupa koje se sastoje od najviše deset korisnika i omogućavaju mesečni obim štampe od 70.000, odnosno 80.000 stranica. Njihova brzina štampe povećana je na 33 otiska u minutu, a osnovna razlika ova dva modela ogleda se u faks jedinici koja je integralni deo modela MB471. Za najzahtevnije korisnike OKI je projektovao MB491, uređaj koji može istovremeno da opslužuje više od dvadeset korisnika, ima mesečni obim štampe od najviše 80.000 stranica i može da štampa brzinom do 40 stranica u minutu. Jedinica za skeniranje i komandni paneli ne razlikuju se previše od modela do modela, i pružaju sve osnovne i napredne mogućnosti koje se od njih i očekuju.

Pročitajte i:  Original: Novi život kancelarijskog papira i štampe

Perjanice OKI-jeve ponude na domaćem tržištu ipak su tri modela kolor multifunkcijskih štampača, MC352dn, MC362dn i MC562dn, koji poslovnim korisnicima nude mogućnost dupleks štampe, mrežnog povezivanja i skeniranja u rezoluciji od 1200 x 1200 DPI. Svi modeli se mogu pohvaliti ulaznom fiokom za papir ukupnog kapaciteta od 350 listova koja se može dodatno proširiti do kapaciteta od 880 listova. Kao pomoć u upravljanju sadržajem bez posredovanja računara, integrisan je 3,5-inčni LCD ekran koji prati bogat upravljački panel. Povoljniji modeli namenjeni su radnim grupama koje imaju do deset korisnika i mogu štampati brzinom od 22 kolor otiska u minutu. Model MC562 namenjen je za upotrebu u radnim grupama s više od dvadeset korisnika i omogućava nešto veću brzinu kolorne štampe od 26 strana u minutu, kao i mesečni obim štampe od najviše 60.000 strana.

Na osnovu predstavljene ponude, lako se može zaključiti da je OKI nastup na domaćem tržištu ozbiljno shvatio, a na domaćim korisnicima je da prepoznaju kvalitet i iskoriste ga za unapređenje svojih kompanija.

 Novak Jovanović

www.originalgrupa.com

(Objavljeno u PC#189)

 

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,