Top50 Glas publike

Oko 90 miliona dolara greškom otišlo korisnicima Compound-a, vlasnik istovremeno i moli i preti

Više od 90 miliona dolara greškom je otišlo korisnicima Compound-a, popularnog decentralizovanog protokola za finansijsko ulaganje. Vlasnik istovremeno moli i preti da se tokeni vrate.

PCPress.rs Image

“Vratite tokene nazad”

Robert Lešner, vlasnik Compound Lab-a, zamolio je na svom tviter nalogu da se sredstva koja su greškom dospela na račune korisnika, vrate, uz zadržavanje 10% od dobijene vrednosti. Potom je zapretio da će oni koji ne vrate biti prijavljeni poreskoj upravi SAD-a i “doksovani”.

Cena Kompaundovog izvornog tokena- COMP – nakon ovog događaja prvo je pala oko, približno, 13%, ali se, ubrzo stabilizovala.

Hoće li primaoci miliona dolara podleći pretnjama i zastrašivanju i vratiti COMP tokene, pokazaće vreme. Stručnjak za blokčejn bezbednost, Mudit Gupta, izjavio je da, na osnovu ranijih iskustava, postoji mogućnost da se sredstva vrate, ali da se tako nešto ne može grarantovati. Pozvao se na nedavni slučaj Alkemiksa, čiji je gubitak, doduše, daleko manji u odnosu na Kompaundov (oko 4,8 miliona dolara). Alkemiks je, greškom, pustio veću količinu nagrada od planirane, ali su ta sredstva, u velikoj meri, vraćena nazad.

Pročitajte i:  Data science – posao budućnosti

Kako su stvari pošle po zlu?

Nešto je pošlo naopako kada je, u sredu, 29. septembra, Compound izvršio standardni upgrade. Lešner je na tviteru napisao da novi Comptroller sadrži bag koji je doveo do toga da neki od korisnika prime previše COMP-ova. Iz njegove i Guptine konverzacije, može se zaključiti da je “jedno slovo” u kodu prouzrokovalo ovakav ishod i da, uzevši u obzir da bi popravka dotične greške trajala oko 7 dana, nije bilo šanse da katastrofalan ishod izbegne.

Nakon Lešnerove objave dosta je toga na Compound-u pošlo po zlu, pa su se promenile i kamatne stope zajmodavaca, koje su, standardno, jednocifrene. Kako bilo, ostaje da se vidi kako će se novopečeni milioneri nadalje ponašati: da li će vratiti tokene i uzeti ponuđeni procenat ili neće. Zanimljivo je da, ako se pretpostavi da je neko primio, na primer, 40 miliona dolara KOMP tokena, 10% nagrade, koju može da zadrži, čine 4 miliona dolara. Ako uzmemo u obzir da su mere koje se, protiv primalaca, mogu sprovesti, neizvesne, za njih je racionalno da većinu sredstava vrate, zadrže obećani procenat koji je i dalje veliki i nastave da nadalje žive mirno, kao milioneri.

Pročitajte i:  Epson sumirao godinu i doneo važne zaključke o važnosti održivosti u poslovanju

Što se pretnji objavljivanjem korisničkih ličnih podataka tiče, javnost ih je ocenila kao izuzetno loše za PR ove kompanije. Sa druge strane, uvek postoji mogućnost zloupotrebe, kako bi se postigao cilj. Lešner je zvanične pretnje povukao, ali to i dalje ne znači da će slučaj prepustiti sudbini.

Izvor: cnbc

 

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , ,