BIZIT 2022

OLED u Sony svetu

Nakon zvaničnog predstavljanja na ovogodišnjem CES‑u, jedva smo dočekali da Sony Bravia A1 OLED televizori stignu i na naše tržište. Upoznajmo ovaj jedinstveni spoj audio i video tehnologije, dizajna i naprednih funkcionalnosti.

PCPress.rs ImageU okviru serije Sony Bravia A1 OLED dostupna su dva modela televizora – KD‑55A1 i KD‑65A1 – oni se razlikuju jedino po dijagonali ekrana (55 odnosno 65 inča). Zanimalo nas je da vidimo i čujemo napredne tehnologije implementirane u ovoj seriji televizora, direktno povezane ne samo s proširenjem funkcionalnosti već i s futurističkim dizajnom.

Za A1 seriju karakterističan je neuobičajen, minimalistički dizajn koji se odlikuje gotovo nevidljivim postoljem, nevidljivim zvučnicima i skoro nevidljivim okvirom oko ekrana. Time je fokus stavljen na ono što je najbitnije – sliku. Minimalistički dizajn objedinjuje nekoliko naprednih tehnologija koje čine ovu seriju televizora jedinstvenom.

Da se vidi svaki detalj

Ekran televizora ima 4K rezoluciju i zasnovan je na OLED tehnologiji, uz podržan HDR standard koji obogaćuje prikaz uvećanim kontrastom i bogatijim rasponom boja. Za to je zaslužan unapređeni Sony 4K HDR X1 Extreme procesor, koji je oko 40 odsto brži od svog prethodnika X1. Taj procesor dodatno poboljšava preciznost prikazanih boja, kontrast i jasnoću slike, čime se omogućava potpuno uživanje u HDR video‑sadržajima, koji polako postaju dostupni.

Pročitajte i:  ASUS Zenbook 17 Fold - Savitljivo je u modi!

X1 Extreme procesor je zadužen i za poboljšanje kvaliteta SDR sadržaja, dovodeći ga na nivo blizak 4K standardu upotrebom HDR tehnike remasterovanja koja se fokusira na objekte. Ta tehnika u realnom vremenu zasebno detektuje, analizira i optimizuje svaki objekat na slici kako bi celokupni prikaz kontrasta na sceni bio optimalno prikazan.

PCPress.rs ImageZa unapređeno HDR iskustvo brinu se i druge tehnologije implementirane u ovaj televizor. TRILUMINOS ekran mapira boje za širu paletu, dok je Super Bit Mapping 4K HDR tehnologija zaslužna za prikaz prirodne slike s glatkim prelazom nijansi boja. Motionflow tehnologija služi za smanjenje artefakata prilikom pokreta, a obezbeđena je i dvostruka obrada slike pre njenog prikaza, u cilju smanjenja kolornog šuma i povećanja jasnoće detalja.

Da se čuje svaki zvuk

Najveći tehnološki proboj napravljen je u domenu zvuka. Po prvi put se susrećemo s novim načinom reprodukcije zvuka, koji donosi pravu pravcatu revoluciju u tom domenu, a uz to otvara i nove pravce u dizajnu televizora.

Tehnologija Acoustic Surface, prvi put primenjena na seriji A1 Sony Bravia televizora omogućava emitovanje kvalitetnog i moćnog zvuka direktno iz ekrana, koji je praktično pretvoren u ogromni zvučnik. Dva akutatora postavljena iza ekrana dovode do njegove vibracije, čime se stvara jedinstven zvuk i do sada nepoznat osećaj realističnosti. Zahvaljujući originalnom dizajnu čitava površina ekrana prenosi bogatstvo zvuka, čime je postignuto jedinstvo multimedijalnog sadržaja koje drugi televizori nisu u stanju da pruže. Ugrađen je i niskotonac, ali je dobro skriven u stalku koji može da se sklopi kako bi se obezbedilo kačenje TV‑a na zid.

Pročitajte i:  LG tvrdi da predstojeći OLED TV proizvodi zvuk bez zvučnika

Umesto da zvuk do nas dolazi iz uobičajenih pravaca (ispod televizora ili s njegovih strana), Acoustic Surface obezbeđuje da ga čujemo kao da direktno dolazi iz njegovog izvora na ekranu i pritom omogućava sinhronizaciju slike i zvuka iz svih uglova gledanja. Iz bilo kog ugla da se prati sadržaj koji se emituje na ekranu, OLED i Acoustic Surface tehnologije obezbeđuju jednak kvalitet prikaza slike i zvuka.

Kombinacija ovih inovativnih rešenja s poslovično odličnim kvalitetom Sony‑jevih televizora donela je atraktivno dizajniran proizvod s neprevaziđenim multimedijalnim iskustvom. Prikaz slike i zvuk nikad nisu bili toliko realistični, pa tek sada zaista možemo reći da TV predstavlja prozor u svet.

  Sony Bravia A1 OLED (KD-55A1 i KD-65A1)
Ekran OLED, 4K (3840×2160), HDR, 55“ (KD-55A1) ili 65“ (KD-65A1)
Konekcije LAN, RF, IF×2, HDMI×4, USB×3, kompozitni video, digitalni audio, izlaz za slušalice
Bežične konekcije WLAN, Bluetooth, Miracast, Chromecast
Tjuneri Analogni, DVB-T, DVB-T2, DVB-C, DVB-S, DVB-S2
Procesor 4K HDR X1 Extreme
Memorija 16 GB
Zvuk Acoustic Surface (5×10 W), DTS, simulirani okružujući zvuk S-Force Front Surround
OS Android 6.0 Marshmallow
Cena Oko 500.000 rsd. (KD-55A1), oko 700.000 rsd. (KD-65A1)
Pročitajte i:  LG tvrdi da predstojeći OLED TV proizvodi zvuk bez zvučnika

www.sony.rs

(Objavljeno u PC#244)

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , ,