TrendMicro

Onaj audi hoće da postavi pitanje vašem automobilu

PCPress.rs Image

Kompanija Audi lansirala je novu verziju svoje bežične mrežne tehnologije između automobila koja ne iziskuje da se svaki automobil ili semafor povežu sa centralnim serverom. Tehnologija, pod nazivom Car-2-X WLAN and UMTS, čije je ispitivanje započeto 2006, trebalo bi da obaveštava semafore i druga vozila gde se nalazi određeni automobil, kojom brzinom se kreće i kada se prestrojava u drugu traku.

Pored dobijanja informacija od slično opremljenih automobila, Car-2-X trebalo bi da vozilima prosleđuje aktuelne saobraćajne podatke kako bi se smanjile gužve. Recimo, trebalo bi da obaveštava koja je idealna brzina kako bi se uhvatila sva zelena svetla na glavnim ulicama da ne bi dolazilo do zaustavljanja, stajanja i ponovnog kretanja. Procenjuje se da bi se emisija ugljendioksida smanjila za petnaest odsto i uštedelo približno dvesta miliona galona benzina kad bi se tehnologija ustalila u Nemačkoj.

Nova tehnologija trebalo bi da omogući korisnicima automatsko plaćanje na pumpama, garažama i naplatnim rampama. A predviđanja za budućnost glase kako će mreža Car-2-X omogućiti vozilima da prosleđuju podatke o klizavim putevima, sudarima i slobodnim parking mestima.

Izvor: IT News

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,