BIZIT 23

OneWeb i Eutelsat zajedno protiv Starlinka

Internet satelitski operateri OneWeb i Eutelsat planiraju da se spoje u jednu kompaniju kako bi postali jači rival Starlink-u. Očekuje se da će se spajanje, koje moraju da odobre regulatori i deoničari Eutelsat-a, završiti sredinom 2023. godine. Vrednost OneWeb-a, procenjuje se na 3,4 milijarde dolara. Akcionari OneWeb-a i Eutelsat-a posedovaće polovinu zajedničke kompanije.

PCPress.rs Image

Vlada Velike Britanije imaće ekskluzivna prava nad kompanijom

Eutelsat ima ukupno 36 geostacionarnih orbitalnih satelita. Oni će biti kombinovani sa OneWeb-ovim satelitima u niskoj orbiti Zemlje, koji mogu da obezbede pristup internetu sa neba. OneWeb trenutno ima 428 satelita u orbiti od planiranih 648 u svojoj mreži prve generacije.

OneWeb i Eutelsat očekuju da će ostvariti kombinovani prihod od 1,2 milijarde evra u fiskalnoj 2022/23.godini. Predsedavajući Eutelsat-a, Dominique D’Hinnin i izvršna direktorka Eva Berneke ostaju na tim pozicijama u zajedničkoj kompaniji. Investitor OneWeb-a, Sunil Bharti Mittal će postati kopredsedavajući.

Spajanje ovih kompanija dolazi nakon što je OneWeb posrnuo u svojoj ponudi da postane održiv konkurent Starlink-u u Amazon-ovom projektu Kuiper. OneWeb je u martu 2020.godine podneo zahtev za bankrot.

Pročitajte i:  Građani ponovo zbunjeni: Starlink sateliti iznad Pančeva

Vlada Velike Britanije i Mittal-ov, Bharti Global platili su po 500 miliona dolara za 45 odsto udela u OneWeb-u. Kompanija je obezbedila dodatna sredstva početkom 2021.godine za lansiranje stotina satelita.

Nedavno se OneWeb našao u unakrsnoj vatri između Rusije i Amerike nakon rata u Ukrajni. Sankcije Velike Britanije navele su Rusiju da blokira lansiranje OneWeb satelita. Rusija je zahtevala da Velika Britanija proda svoj udeo u OneWeb-u i želela je garancije da se sateliti neće koristiti u vojne svrhe. OneWeb se na kraju okrenuo svom rivalu SpaceX-u, kako bi lansirao ostatak svojih satelita.

Nakon očekivanog spajanja, Velika Britanija će zadržati “poseban udeo” u OneWeb-u, kao i ekskluzivna prava nad kompanijom. Ova prava vladi daju značajnu ulogu u kontroli nacionalne bezbednosti nad mrežom i pravo veta na određene odluke, kao što je lokacija sedišta OneWeb-a.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,