Oni su promenili naš pogled na multimediju

U aktuelnoj ponudi giganta iz Kupertina nalaze se četiri iPod plejera (iPod shuffle, iPod nano, iPod Classic i iPod touch) od kojih se tri najpopularnija osvežavaju gotovo na godišnjem nivou. Mi vam ih u nastavku ovog teksta detaljnije predstavljamo…

iPod shuffle_3Apple‑ov iPod shuffle je najprodavaniji MP3 plejer svih vremena. U poslednjem izdanju izgleda kao mala kockica, a dostupan je u čak sedam različitih boja. Kompletno je napravljen od aluminijuma i u paketu se isporučuje sa odličnim slušalicama i malim USB kablom preko koga se puni i sinhronizuje sa iTunes aplikacijom. iPod shuffle nema displej, pa nudi samo mogućnost reprodukcije audio fajlova (ali svih aktuelnih formata).

Raspolaže sa 2GB fleš memorije što je dovoljno za skladištenje do 1.000 pesama u MP3 formatu konvertovanih na 128Kbps – sasvim dovoljno da sva muzika koju volite uvek bude sa vama. Kvalitet zvuka koji nudi je impresivan pa će osvojiti čak i najveće audiofile.

Od ostalih bitnih karakteristika iPod shuffle plejera poslednje generacije izdvajamo njegovu vrhunsku bateriju koja donosi radnu autonomiju od neverovatnih 15 radnih časova, kao i VoiceOver funkciju sa kojom je sa njim moguće komunicirati na 29 poznatih svetskih jezika (srpski na žalost nije uključen). Cena mu u poređenju sa ostalim MP3 plejerima dostupnim na tržištu nije mala, ali on nudi dosta više od njih i apsolutno vredi svaki uloženi dinar.

6.790 dinara

iPod shuffle
Dimenzije 29×31.6×8.7 mm
Težina 12,5 grama
Kapacitet 2 GB
Dostupnost u bojama 7 različitih boja
Baterija 15 radnih časova

 

Aktuelni iPod nano možemo definisati kao najtanji, najlakši i najatraktivniji media plejer na svetu. Debljine je svega 5.4 mm i teži skromnih 31 gram, a nudi toliko toga da prosto korisniku zastane dah.

iPod nano_1Poput iPod shuffle plejera i iPod nano se na tržištu može naći u sedam različitih boja, a ovaj plejer nudi i mogućnost prikaza video i slikovnog sadržaja. Ima i radio, gejm i trening centar, kao i mogućnost bežičnog povezivanja (Bluetooth konekcija).

Kao media plejer visoke klase iPod nano ima izveden displej dijagonale 2.5 inča, rezolucije 432×240 piksela i Multi‑Touch tipa. Zahvaljujući bateriji korisnik može da uživa u muzici čak 30 časova ili da gleda filmove puna 3 sata.

Što se tiče reprodukcije video-materijala ona je za svaku pohvalu, a prikaz boja je gotovo savršen. Ipak, ono što (uslovno) pomalo smeta je mala dijagonala ekrana. Kvalitet audio sadržaja je čak za nijansu bolji od onog koji nudi iPod shuffle, pa ko voli da uživa u dobrom zvuku dok šeta ili džogira novi iPod nano je kao stvoren za njega. Ostaje još da kažemo da je za razliku od svog prethodnika dostupan samo u kapacitetu od 16GB, kao i da za interakciju sa računarima i iTunes aplikacijom koristi Lightning to USB konektor..

25.090 dinara

iPod nano
Dimenzije 76.5×39.6×5.4 mm
Težina 31 gram
Kapacitet 16 GB
Dostupnost u bojama 7 različitih boja
Baterija 30 časova (audio), 3 sata (video)

 

iPod touch u ovom momentu predstavlja najbolji media plejer na svetu, a glavno oružje mu je vrhunska hardverska konstrukcija i moćni Retina ekran dijagonale 4 inča, osetljiv na dodir.

iPod touch_3Reprodukcja boja na Retina displeju je fenomenalna i nudi uživanje u najrazličitijim multimedijelanim sadržajima.

Pored vrhunskog Retina displeja aktuelni iPod touch krasi i snažan procesor (A5) sa kojim ovaj plejer pokreće i najzahtevnije aplikacije i igrice. Baterija na iPod touch‑u može da izdrži do 40 sati kada je reprodukcija muzike u pitanju, odnosno do 8 časova kada se radi o gledanju video sadržaja i igranju igrica. Baterija se puni do 80% kapaciteta za svega 2 sata.

Kao najmoćniji i najatraktivniji media plejer na tržištu iPod touch je opremljen bežičnim konekcijama poslednje generacije (Wi‑Fi i Bluetooth adapteri), a svakako treba spomenuti prednju i zadnju kamericu.

Apple iPod touch media plejer isporučuje u šest različitih boja i kapacitetima od 32GB i 64GB. Isti se oslanja na iOS 7 platformu koja donosi preko 200 novih funkcija i najviši mogući stepen bezbednosti zbog čega je i proglašen media plejerom godine od najpoznatijih svetskih časopisa i Web portala.

48.790 dinara

iPod touch
Dimenzije 123.4×58.6×6.1 mm
Težina 88 grama
Kapacitet 32 GB ili 64 GB
Dostupnost u bojama 6 različitih boja
Baterija 40 časova (audio), 8 sati (video)

www.tehnomanija.rs

Objavljeno u časopisu connect #39.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,