BIZIT 2022

Online edukacija menja način na koji razmišljamo o obrazovanju

Danas je znanje, gde god se nalazili, doslovno uvek nadohvat ruke. Statistike pokazuju da se konstantno povećava procenat ljudi koji se svake godine odlučuju da se profesionalno usavršavaju i stiču nova znanja. Ovo je trend koji u potpunosti menja način na koji razmišljamo o obrazovanju.

PCPress.rs ImageOno što, pritom, mnogima igra najvažniju ulogu jeste mogućnost da se edukacija nastavi van školskih klupa, da se hladni zidovi učionica zamene toplinom privatnih domova. Znanje koje se na ovaj način stiče jednako je vredno kao i ono stečeno na tradicionalan način i otvara jednak broj novih mogućnosti.

Kratka istorija online edukacije

Priča o učenju van učionica počinje još davne 1728. godine, kada je u časopisu Boston Gazette izvesni profesor Kejleb Filips objavio oglas za svoj kurs podučavanja preko pošte, a tek 150 godina kasnije osnovana je prva škola koja je ponudila dopisne kurseve.

Uglavnom se u početku sve odigravalo putem pisama, dok nije stupilo vreme radio‑aparata i televizije, preko koje je 1953. Univerzitet Hjuston održao prvi televizijski kurs.

Bilo je i drugih ideja. Godine 1965. Univerzitet u Viskonsinu uvodi mogućnost telefonskih predavanja u oblasti nauke, a već sedamdesetih godina organizuju se prvi kursevi preko interneta.

Nove tehnologije donose nove oblike obrazovanja

Moderni tehnički uređaji poslednjih godina ulazili su u učionice, a istovremeno je postajalo sve manje neophodno da u učionice dolaze i studenti i učenici. Mogućnost online edukacije u svetu internet tehnologija postala je realna.

Svedoci smo revolucije u prenošenju i sticanju znanja, a prognoze govore da će do 2019. godine polovina svih obuka biti obavljana online.

To ne bi bio slučaj da učenje na daljinu po mnogo čemu nije u prednosti u odnosu na tradicionalno učenje u učionici.

Online edukacija dostupna je svima

Porodične i poslovne obaveze, udaljenost i nedostatak sredstava za preseljenje u drugi grad ili putovanje više ne postoje. Učenje na daljinu je dostupno svima, a uslov je samo jedan – spremnost i odlučnost da se znanje i veštine stiču.

Idealno za razmenu iskustva i komunikaciju

Složićete se da graja u učionici nije jedini vid komunikacije između kolega koje pohađaju isti kurs. Novi oblici komunikacije i nove tehnologije stvorili su mogućnost da se znanja, iskustva i multimedijalni materijali razmenjuju na društvenim mrežama, forumima, u grupama, na cloud platformi…

Optimalno raspolaganje vremenom

Kada će vaš kurs početi i kada će se završiti zavisi od vaših ostalih obaveza. Ne određujete samo termine nego i tempo učenja. Ništa lakše nego premotati poznato gradivo i, koliko god puta je potrebno, vratiti onaj deo kursa koji vas najviše interesuje.

Domaća online platforma dostupna u celom svetu

Prva domaća platforma za eLearning nastala je na ITAcademy i učinila učenje na daljinu dostupnim za polaznike 24 časa dnevno, 7 dana u nedelji.

Platforma polaznicima kurseva pruža mogućnost pristupa video‑snimcima, audio‑materijalima, interaktivnim aplikacijama i kontakt sa profesorima u realnom vremenu putem interneta.

Kao rezultat toga, visoko stručna zvanja stečena na ITAcademy priznata su svuda u svetu. Nekadašnji polaznici ITAcademy danas rade u najrazvijenijim industrijama, a efikasnost platforme prepoznata je i u inostranstvu, pa veliki broj polaznika pohađa nastavu online iz svojih domova u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Makedoniji, ali i u Engleskoj, Italiji, Švajcarskoj, Poljskoj, SAD.

Više je nego dovoljno dokaza da praksa učenja putem interneta pruža izvanredne rezultate i mnogo pogodnosti. Zato je ovo pravi trenutak da se i sami uverite u efikasnost učenja na daljinu!

www.it‑akademija.com

(Objavljeno u PC#248)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,