Top50 Glas publike

Online trolovi zlostavljaju naučnicu koja je omogućila prvu sliku crne rupe

Iako mnogima nije jasno zašto bi bilo ko za metu sopstvenog nezadovoljstva izabrao Katie Bouman (ili bilo koga drugog) – dvadesetdevetogodišnju naučnicu, čiji je algoritam delimično omogućio da do čovečanstva stigne prva fotografija crne rupe, ipak postoje oni koji svoje maliciozne namere brzo pretoče u kucane objave.

PCPress.rs Image

I dok su neki nakon objavljivanja slike požurili da joj čestitaju porukama poput: “3 years ago MIT grad student Katie Bouman led the creation of a new algorithm to produce the first-ever image of a black hole. Today, that image was released,“ mreže su se brzo okrenule na drugu stranu, te od crne rupe napravile oči Saurona, crne mačke, te bilo čega drugog što bar malo podseća na sliku koja je brzo postala viralna. Drugi su požurili da diskredituju naučnicu, te je na njen telefon počelo da pristiže toliko poruka da je bila prinuđena da ga isključi, dok su treći napravili niz lažnih Twitter naloga u njeno ime.

Pročitajte i:  Dan kad su nas pojele lažne vesti

Iako su sa MIT-a od samog početka objašnjavali da je algoritam koji je Bouman kreirala samo deo projekta, njeno lice je ipak izašlo u prvi plan, te su se svi trolovi fokusirali na nju. Zbog toga je u Facebook postu napisala da „nije jedna osoba, niti jedan algoritam, odgovorna za sliku crne rupe, već čitav tim talentovanih naučnika,“ ali se situacija nakon toga samo pogoršala. Naučnica je postala meta seksističkih napada, a mnogi su počeli i da se bave njenim radom kako bi utvrdili koliko je zaista doprinela ovom projektu.

Iako je problematično to što je Bouman postala zaštitno lice projekta iza kojeg stoji čitav tim naučnika, za to su odgovorne društvene mreže, te korisnici koji se nisu obazirali na tekstualni deo posta, te požurili da ispred crne rupe postave lice, koje su potom ostavili da trpi posledice njihovog nepromišljenog ponašanja. Činjenica je da je Bouman važan deo sistema koji je do nas doneo prvu sliku crne rupe, te internet ponašanje drugih ne govori ništa o njoj, a sve o čovečanstvu. Izgleda da je crna rupa stigla u pravom trenutku.

Pročitajte i:  Koji sektor zaista treba Twitteru?

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,