Opasni trojanci ugrozili popularne aplikacije

Deset najplodnijih bankarskih trojanaca našlo se u 639 Android finansijskih aplikacija, a iz Google Play prodavnice ih je preuzelo preko milijardu korisnika.

PCPress.rs Image

Ovakvi trojanci se obično kriju u naizgled bezopasnim aplikacijama koje lako pronalaze put do zvaničnih prodavnica. Jednom kada inficiraju uređaje žrtava, prave lažne log in stranice koje ubacuju u legitimne aplikacije i preko njih kradu osetljive podatke, poput korisničkih imena i lozinki.

Poslednji izveštaji su prilično zabrinjavajući, jer u Sjedinjenim Američkim Državama na primer tri od svaka četiri ispitanika koriste bankarske aplikacije za obavljanje svakodnevnih transakcija. To znači da je broj potencijalnih meta ogroman, pa je ova zemlja zbog toga i bila među najviše ugroženim u 2021. godine, te je zabeležila najviše malicioznih aplikacija – 121. Prate je Velika Britanija, Italija, Turska , Australija i Francuska.

PCPress.rs Image

Najrašireniji trojanac je Teabot, budući da pokriva 410 od 639 ugroženih aplikacija, a na drugom mestu je Exobot s 324. Najviše preuzimana je aplikacija PhonePe, a preuzelo ju je 100 miliona korisnika direktno iz Google Play prodavnice.

Pročitajte i:  Staromodni napadi: Opasni malveri iz USB drajvova

Korisnicima se preporučuje da redovno ažuriraju svoje uređaje, te da čitaju komentare korisnika ispod aplikacija, čak i kada se radi o zvaničnoj prodavnici, kao i da broj aplikacija koje imaju na telefonu svedu na minimum.

Izvor: Bleeping Computer

Facebook komentari:
PC Press Studio

Tagovi: ,