LG – Opasno Lep Displej

Na sajmovima smo prethodnih godina mogli videti prototipove televizora s OLED ekranima, ali LG‑jev OLED televizor 55ea980 je napravio i komercijalni korak – možete ga kupiti u prodavnicama Tehnomanije.

02_LG-Curve-OLED-01U trci najambicioznijih proizvođača serija 9 označava vrhunske uređaje, ali često i uređaje koji donose nove tehnologije. Termin „vrhunski uređaji“ uvek označava najveće domete u prikazu slike, 3D prikazu, SmartTV funkcijama, te obiljem načina za povezivanje sa okruženjem. Tako i kod LG‑ja, uređaji s početnom oznakom 9 garantuju da je prisutno baš sve što se u ovom domenu može ponuditi korisniku. Teža situacija je s tehnološkim inovacijama, čija ugradnja predstavlja mnogo veći rizik. Naime, pitanje je da li će korisnici nešto prihvatiti ili će ideja završiti na „otpadu inovacija“, prosto zato što nije odmah pokazala svoje prednosti, ili možda zato što proizvođači sadržaja oklevaju da je podrže.

I zvuk i slika

Nove tehnologije ipak moraju da se primenjuju, jer one koje uspeju donose prestiž, a onda i zaradu. Tako je LG odlučio da krajem godine na tržište izađe s UHD modelima LA970 (55“ i 65“), ali i sa prestižnim modelom 55EA980 koga krasi OLED ekran. Prototip sa zakrivljenim OLED ekranom besprekornog prikaza predstavljen je na CES‑u, a evropska turneja tokom leta pokazala je njegov konačni oblik. Novost u odnosu na prototip su dodatni zvučnici keramik‑film tipa u podnožju postolja, koji su zaduženi za srednji i visoki spektar tonova i značajno poboljšavaju zvuk u odnosu na uobičajeno postavljene zvučnike sa zadnje strane kućišta. Naravno, u pogonu su ostali i ovi zvučnici, ali dodatni zvučnici značajno poboljšavaju disperziju viših tonova, što je značajno za razumljivost, bolju definiciju boje zvuka i tembra, te za pozicioniranje izvora zvuka kod surround zvučnih zapisa.

Keramički (piezo-film) zvučnici na prednjoj strani unapređuju reprodukciju srednjih i viših tonova i poboljšavaju ukupnu zvučnu sliku surround snimaka.
Keramički (piezo-film) zvučnici na prednjoj strani unapređuju reprodukciju srednjih i viših tonova i poboljšavaju ukupnu zvučnu sliku surround snimaka.

Poboljšanje je čujno, ali kritičari će odmah primetiti da je zvuk lako popraviti dodatnim home‑theater zvučnim sistemom koji je ionako obavezan deo ambicioznijih AV sistema. To je tačno, ali je tačna i činjenica da ogromna većina korisnika ne dodaje poseban zvučni sistem, već sluša zvuk s televizora. Evo, na primer ja – iako sam nekada bio spreman da ruku u vatru stavim za vrhunski Hi‑Fi zvuk…

Pročitajte i:  Sky pokreće streaming TV bez satelitske antene

LG 55EA980 se izdvaja od ovogodišnje LG‑jeve proizvodnje po OLED ekranu – prvi koji možete da nosite kući, a ne morate da putujete u Las Vegas ili Berlin da biste ga videli. Ma koliko to zvučalo surovo u ovim kriznim vremenima, prijatna je i promena cene. Najavljenih 12.000 evra palo je na „samo“ 10.000, što je ohrabrujući znak da se OLED televizori približavaju korisnicima.

LG nije odustao od zaobljenog OLED ekrana. To zapravo nije egzibicija i ekran nije zakrivljen samo zato što može. Zakrivljenost ima puno ergonomsko opravdanje u činjenici da tačke velikog ekrana treba da budu podjednako udaljene od oka. Kod ravnog ekrana oko se napreže ako gledate neki detalj na levom ili desnom kraju ekrana, jer je daljina veća i potrebno je novo fokusiranje. Isto se dešava i pri povratku pažnje na sredinu ekrana, pa stoga svi ozbiljnije uređeni bioskopi imaju zakrivljene ekrane. Naprezanje oka kod ravnog ekrana je izraženije što je ekran veći i bliži gledaocu, pa ovo zaobljenje svakako prija.

100.000.000 nijansi OLED

Koliko je OLED slika superiorna u odnosu na aktuelnu LCD tehnologiju (bez obzira na način pozadinskog osvetljenja) najbolje je da proverite sami. LG 55EA980 biće izložen u sezoni kupovine, pa pogledajte koliko je crna boja na OLED‑u crnja, koliko je bela blistavija, koliko su boje verne i koliko je OLED ekran u stanju da prikaže više nijansi i valera.

Ubacivanjem bele OLED ćelije među RGB komponente LG je uvećao broj nijansi koje ovaj ekran može da prikaže i dodatno poboljšao odziv boja koji je kod OLED ekrana i onako gotovo savršen.
Ubacivanjem bele OLED ćelije među RGB komponente LG je uvećao broj nijansi koje ovaj ekran može da prikaže i dodatno poboljšao odziv boja koji je kod OLED ekrana i onako gotovo savršen.

Kolege iz kompanije Display Mate koji proizvode hardver i softver za kalibraciju monitora (i mi smo ga koristili u bogatija vremena, kako bismo proverili odziv boja na testu tadašnjih CRT giganata) tvrde da je LG 55LA980 ekran s najboljim odzivom boja kad ga izvadite iz kutije (out‑of‑the‑box). To naročito važi za Cinema i Expert režime rada, gde su maksimalna zabeležena odstupanja iznosila svega 0,46 procenata od idealnog sRGB dijagrama. Koliko je to dobro, ponavljamo, najbolje je da sami pogledate.

Pročitajte i:  Samsung stvara platformu za igre na svojim televizorima

Čak i bajke imaju mračnije delove… Inače ne bi bile zanimljive. Savitljivi film sa organskim jedinjenjima koja emituju svetlost umesto tečnih kristala koji samo propuštaju pozadinsko svetlo je možda ekran budućnosti, ali postoje mane koje na kojima svakodnevno treba raditi. Visoka cena će verovatno biti prevaziđena čim se poveća obim proizvodnje, ali OLED tehnologija pati od još nekih slabosti. Najneprijatnija je srazmerno kraći radni vek OLED ćelija u odnosu na LCD – ni to nije dramatično, jer je i LCD tehnologija dugo patila od sličnog problema, a vlasnici LCD/LED televizora sa dužim stažom su sigurno primetili da boje na njihovom TV‑u više nisu onako sveže. Manje prijatno je nelinearno slabljenje OLED ćelija, pa tako plava ćelija nakon prve godine gubi već oko 14% sjaja, a crvena svega oko 6%. Zbog toga je manje uočljiv gubitak osvetljenja (uostalom, on je primetan i kod LCD/LED tehnologije), koliko bi različito starenje ćelija moglo da utiče na odziv boja tokom vremena. I ovo se može predvideti (i korigovati) procesiranjem slike, ali treba raditi narednih godina na tome da se softverski kompenzuje različito slabljenje komponenti boja tokom vremena.

Da bi ublažio ovaj efekat, ali i dobio bolji gamut ekrana, LG je uobičajenu plavo‑zeleno‑crvenu (RGB) kombinaciju dopunio belom. Generalno, bela poboljšava odziv boja jer RGB komponente mnogo manje učestvuju u kontrastu (samo daju valer), dok je prisustvo bele zaduženo za sivi klin, pa je poboljšan i kontrast, a ekran je u stanju da prikaže veći broj nijansi.

Pročitajte i:  HiSense: besplatno korišćenje TV-a 100 dana?

Vrhunska oprema

Cena ekrana uslovila je i to da LG bude darežljiv kad su ostale komponente u pitanju. Od kompleta 3D naočara, preko luksuznog daljinskog upravljača sa akcelerometrom, do svih servisa koje nude LG i njegovi partneri – sve je podređeno tome da dobijete trenutno najbolje što LG može da ponudi. To svakako nije malo, pa ćete naći dovoljno aplikacija, pa čak i besplatnog 3D sadržaja koji možete da gledate, ali ostaje gorka pilula nemogućnosti da iz naše zemlje pratite najvažnije streaming servise koji nude sadržaj bez koga je i nabolja tehnološka sprava samo još jedan ukras u stanu. Za to, naravno, nisu krivi ni LG ni ostali proizvođači, jer na drugim tržištima nude premium servise koji su kod nas nedostupni zbog manjka regulative ili odsustva dobre volje da se regulativa uskladi sa svetom.

Pomenimo da ovaj televizor nije predviđen za montažu na zid, a ni postolje ne omogućava da ga rotirate (mada ja držim TV na postolju i ne sećam se da sam ga ikada rotirao). U svakom slučaju, obiđite LG 55EA980: nema mnogo onih koji su spremni da za njega izdvoje desetak hiljada evra, ali videćete sjajnu sliku na demo snimcima kakvu, na žalost, ne mogu da vam isporuče ni domaći emiteri ni kablovski operatori.

LG 55EA980
Ekran OLED 55” 1920×1080
Tjuner DVB-T/T2, DVB-C, DVB-S2
3D Pasivni (FPR), 2 para naočara u paketu
Mreža Ethernet, WiFi, DLNA, WiFi Direct, WiDi
Smart funkcije Smart Home, App. Store, 3D svet, LG cloud
USB / HDMI 3 / 4
Cena 1.149.999 dinara
Kontakt www.tehnomanija.rs

Voja Gašić

(Objavljeno u časopisu PC#205)

Facebook komentari:

Tagovi: , ,