VMWare

Opasnosti od hi-tech igračaka

FBI je upozorio roditelje na opasnosti koje prete od visoko-tehnoloških igračaka koje mogu da se povežu na internet, te u sebi sadrže mikrofone i kamere.

Američka bezbedonosna agencija upozorava da kriminalci mogu da iskoriste tehnologiju iz „pametnih“ igračaka kako bi prikupili osetljive informacije o deci, kao što su lokacija na kojoj se nalaze, ime, te to kako izgledaju.

Takve igračke obično u sebi sadrže senzore, mikročipove, kamere, mesta za skladištenje podataka, te druge multimedijalne mogućnosti – uključujući uređaje za prepoznavanje glasa i GPS opcije. Zloupotrebom ovih uređaja moguće je otkriti veliku količinu privatnih informacija, a protiv volje vlasnika.

Ovakve brige nisu neosnovane – tako je 2015. godine hakovan popularni proizviđač igračaka u Britaniji, Vtech, te su napadači ukrali podatke o više od šest miliona dece iz petnaest različitih zemalja. Kod najpopularnije božićne igračke za 2015. godinu, Smart Toy Bear, otkriven je kvar zbog kojeg su podaci o malom vlasniku igračke mogli da dođu do hakera. Postoje i strahovi u vezi sa interaktivnom Barbikom koja ima mogućnost da sluša decu, te skladišti razgovore koje je sa njima „vodila“.

Pročitajte i:  Microsoft ustao protiv TrickBot malvera posle napada na Office 365 korisnike

FBI preporučuje roditeljima da pročitaju uslove korišćenja za svaku igračku koju kupe, te učine sve da budu sigurni kako se poverljive informacije o njihovoj deci ne dele sa strancima.

Izvor: telegraph.co.uk

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,