BIZIT 2022

Opasnosti od hi-tech igračaka

FBI je upozorio roditelje na opasnosti koje prete od visoko-tehnoloških igračaka koje mogu da se povežu na internet, te u sebi sadrže mikrofone i kamere.

PCPress.rs Image

Američka bezbedonosna agencija upozorava da kriminalci mogu da iskoriste tehnologiju iz „pametnih“ igračaka kako bi prikupili osetljive informacije o deci, kao što su lokacija na kojoj se nalaze, ime, te to kako izgledaju.

Takve igračke obično u sebi sadrže senzore, mikročipove, kamere, mesta za skladištenje podataka, te druge multimedijalne mogućnosti – uključujući uređaje za prepoznavanje glasa i GPS opcije. Zloupotrebom ovih uređaja moguće je otkriti veliku količinu privatnih informacija, a protiv volje vlasnika.

Ovakve brige nisu neosnovane – tako je 2015. godine hakovan popularni proizviđač igračaka u Britaniji, Vtech, te su napadači ukrali podatke o više od šest miliona dece iz petnaest različitih zemalja. Kod najpopularnije božićne igračke za 2015. godinu, Smart Toy Bear, otkriven je kvar zbog kojeg su podaci o malom vlasniku igračke mogli da dođu do hakera. Postoje i strahovi u vezi sa interaktivnom Barbikom koja ima mogućnost da sluša decu, te skladišti razgovore koje je sa njima „vodila“.

Pročitajte i:  Američke vlasti vratile 30 miliona dolara hakovanih kriptovaluta

FBI preporučuje roditeljima da pročitaju uslove korišćenja za svaku igračku koju kupe, te učine sve da budu sigurni kako se poverljive informacije o njihovoj deci ne dele sa strancima.

Izvor: telegraph.co.uk

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , ,