ePlaneta

Opasnosti od svemirskog otpada

Oko 170 miliona komada različitog otpada orbitira oko planete Zemlje, a većina su delići koji su se u nekom trenutku odvojili od većih delova. Ipak, oko 670 hiljada je veće od jednog centimetra, što može da predstavlja potencijalnu opasnost za opremu u svemiru.

PCPress.rs Image

Putujući brzinom do 28.000 kilometara na sat, veći delovi su dovoljno opasni da bi prilikom sudara mogli da ugroze rad Internacionalne svemirske stanice. Budući da su komadi otpada odavno premašili broj satelita koji orbitiraju oko zemlje, a kojih ima 1.420, verovatnoća sudara će se i budućnosti povećavati kako se bude uvećavala količina svemirskog otpada.

Različite kompanije koje se bave kosmičkom tehnologijom planiraju da u narednim godinama u kosmos lansiraju još više objekata, uključujući i sisteme koje će činiti hiljade satelita, pa je veoma važno da se otpad koji kruži oko Zemlje prethodno ukloni. Za sada, kompanije samo prate kretanje većih komada, ali neke, poput startup kompanije Astroscale, planiraju lansiranje satelita čiji bi zadatak bio uklanjanje ovog otpada.

Pročitajte i:  Poravnanje optičke komponente laserske antene 

Izvor: Quartz

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,