Prestigio-ASBIS

Opel je gubio četiri miliona evra svakog radnog dana

Nemačkom proizvođaču automobila marke Opel, koga je kupila francuska grupa proizvođača automobila PSA od General Motors-a,  porasli su gubitci u drugom kvartalu na 250 miliona dolara, prijavio je nemački list Automobilwoche. Prema neimenovanim izvorima, Opel je gubio četiri miliona evra svakog radnog dana i time je izgubio 210 miliona evra u prvom kvartalu.

PCPress.rs Image

Opel je bio na gubitku proteklih 16 godina, delom zato što je bio primoran da troši milijardu evra godišnje na istraživanja i razvoj manjih kompaktnih vozila koja su u skladu sa evropskim pravilima koja se odnose na zagađenje vazduha. General Motors prodaje svoj deo koji ima u Opel-u vlasniku Peugeot, DS i Citroen brendova (PSA), koji ima veću profitabilnost kada se radi o manjim automobilima koji su pogodniji za evropsko tržište.

Francuska grupa PSA se složila da će Opel imati glavnu reč, kada se radi o pravcu u kojem želi da ide, mada će većina Opel motora biti zamenjena PSA motorima. Takođe, Opelov razvojni deo koji broji 7.700 radnika će biti praktično desetkovan, jer će ostati zaposleno svega 800 ljudi. Izvršni direktor PSA Carlos Tavares je rekao da će Peugeot predstaviti svoju platformu Opel-u, što bi povećalo ekonomsko stanje u obe kompanije.

Pročitajte i:  General Motors patentira autonomnu tehnologiju za obuku novih vozača bez instruktora

PSA planira da Opel povrati svoj profit do 2020. godine.

Izvor: Daily Mail

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,