Open Lunar Foundation: Pacifistička naseobina na Mesecu

Grupa eksperata iz Silicijumske doline želi da kreira multinacionalnu naseobinu na Mesecu, koja će biti pacifistički orijentisana, te smeštena pod kišobran Open Lunar fondacije.

PCPress.rs Image

Pomenuta grupa planira da uloži novi hardver, a kako bi se ubrzala istraživanja na Mesecu, te organizovale nove misije, a njihov plan neće biti u vezi sa samo jednom zemljom ili jednim milijarderom. Fondacija je formirana pre nekoliko godina, a kada su njeni osnivači shvatili da bi osnivanje naseobine na Mesecu bilo moguće za sumu između dve i tri milijarde dolara. Ideja je da obezbede nezavisnost, i da na buduće ljudske naseobine u kosmosu ne preslikaju stanje koje postoji na Zemlji, a u okviru kojeg je sve kontrolisano od strane onih koji su na položaju i imaju moć da utiču na živote većine.

PCPress.rs Image

Iako plan izgleda kao šala, fondacija je već privukla neka velika imena, a poput Chrisa Hadfielda – NASA-inog astronauta koji je proveo neko vreme na Internacionalnoj svemirskoj stanici, te druge. Trenutno se raspolaže budžetom od oko pet miliona dolara, pa se očekuje da se uskoro počne sa manje zahtevnim misijama. Kao što samo ime ukazuje Open Lunar fondacija planira da hardver i planove o misijama deli po open-source modelu, što bi trebalo da ubrza proces, i privuče još više onih koji bi jednog dana mogli da se presele na Mesec.

Pročitajte i:  Hubble: 68 miliona svetlosnih godina daleko

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,