Top50 Glas publike

Open-source slavi 20. rođendan

Prošlo je 20 godina od kada je skovan terminopen source“, a od strane Open Source inicijative, te je evolucija kompjuterskog sveta od tog trenutka počela da se odvija vrtoglavom brzinom i u različitim smerovima.

PCPress.rs Image

Open-source tako upravlja nekim delom života svakog tehnološkog građanina sveta, što dobro znaju oni koji, na primer, vole Raspberry Pi, budući da upravo oni koriste open-source softver. Sa druge strane Linux i BSD open-source serveri upravljaju web-sajtovima i korporativnim mrežama, te jedinicama za zabavu u okviru avionskih letova, kao i kompjuterizovanim kioscima. Open-source softver nalazi se i u osnovi Android operativnog sistema, te su i popularni internet pretraživači deo ove kaste, uključujući i Mozilla-in Firefox, Opera-u, te Chromium projekat, koji je deo ne tako open-source Chrome pretraživača. Linux – porodica besplatnih i open-source softverskih operativnih sistema koji su okupljeni oko Linux kernela – toliko je važna za developere, da ju je Microsoft integrisao i u Windows 10, a uz pomoć interpretera komandne linije – Bash.

U trenutku kada se rodio open-source, ideja besplatnog softvera u okviru kojeg korisnici mogu da vide izvorni kod nekog programa je već postojala, a zahvaljujući Richardu Stallmanu i Fondaciji za besplatan softver. To nije sprečilo inicijatore Open Source projekta da se okupe 3. februara 1998. godine, te usvoje termin „open source“, a definicija koja je objavljena nekoliko dana nakon toga dovela je do masovnog pokreta koji je ideju da se omogući pristup izvornom kodu softvera učinio još pristupačnijom.

Pročitajte i:  Funkcija voice-to-text Google Docs dobija velike nadogradnje

PCPress.rs Image

Linus Torvalds, tvorac Linux-a, ubrzo je prigrlio termin, te čitava Linux fondacija funkcioniše po open-source principu. Softver otvorenog koda je sada jedan od osnovnih elemenata kompjuterizovanog sveta koji poznajemo, a zahvaljujući naporima brojnih organizacija, nezavisnih developera, te korisnika. Tokom vremena, open-source je, pored softvera, počeo da uključuje i hardver.

Izvor: PC World

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , , , , , , , ,