ASUS ROG Flow

OpenStreetMap Haiku: Poezija za beogradske lokacije

Satellite Studio, koji čini grupa dizajnera i developera, smislio je zanimljiv način na koji koristi sve one informacije koje su korisnici do sada uneli u OpenStreetMap bazu podataka. Tako je nastao OpenStreetMap Haiku – web-sajt koji na osnovu lokacije generiše haiku stihove, a sve što je potrebno jeste da korisnik “Locate Me,” pa da mu se na ekranu pojavi poezija.

OpenStreetMap je kolaborativna mapa koju korisnici mogu da dopunjuju, a novi program koristi reči koje mogu da se povežu sa nekom lokacijom, pa, na primer, u stihove ubacuje kupus, karfiol i šargarepu, u slučaju kada je u blizini neka pijaca ili piljara. Ako se korisnik, pak, nalazi nedaleko od nekog bazena u stihovima može da se nađe i deo „miriše na hlor”, a razumevanje toga odakle neki stih potiče deo je zabave.

Satellite Studio tim je bio inspirisan umetničkim projektom “Every Thing Every Time“ Nahoq Matsude, koji poeziju generiše na osnovu meteoroloških podataka, a korisnici mogu da dobiju kako skupove reči koji nemaju baš mnogo smisla, tako i pravu poeziju koja opisuje lepotu, ili pak nešto drugo iz okruženja.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
BIZIT Seminar

Tagovi: , , ,