BIZIT 2022

OpenStreetMap Haiku: Poezija za beogradske lokacije

Satellite Studio, koji čini grupa dizajnera i developera, smislio je zanimljiv način na koji koristi sve one informacije koje su korisnici do sada uneli u OpenStreetMap bazu podataka. Tako je nastao OpenStreetMap Haiku – web-sajt koji na osnovu lokacije generiše haiku stihove, a sve što je potrebno jeste da korisnik “Locate Me,” pa da mu se na ekranu pojavi poezija.

PCPress.rs Image

OpenStreetMap je kolaborativna mapa koju korisnici mogu da dopunjuju, a novi program koristi reči koje mogu da se povežu sa nekom lokacijom, pa, na primer, u stihove ubacuje kupus, karfiol i šargarepu, u slučaju kada je u blizini neka pijaca ili piljara. Ako se korisnik, pak, nalazi nedaleko od nekog bazena u stihovima može da se nađe i deo „miriše na hlor”, a razumevanje toga odakle neki stih potiče deo je zabave.

PCPress.rs Image

Satellite Studio tim je bio inspirisan umetničkim projektom “Every Thing Every Time“ Nahoq Matsude, koji poeziju generiše na osnovu meteoroloških podataka, a korisnici mogu da dobiju kako skupove reči koji nemaju baš mnogo smisla, tako i pravu poeziju koja opisuje lepotu, ili pak nešto drugo iz okruženja.

PCPress.rs Image

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , ,