OpenType tipografija u Wordu

Word 2010, za razliku od prethodnih verzija, koristi sve prednosti OpenType formata fontova. Ove napredne tipografske mogućnosti su već godinama na raspolaganju u raznim Adobe aplikacijama, kao i u aplikacijama za Mac OS.

WordOpenType-tipografija1Da biste ušli u svet OpenType poboljšanja izgleda, potrebno je da selektujete ceo tekst koji editujete. Nakon toga u Font sekciji Home ribbon‑a kliknite na strelicu nadole ili pritisnite tastersku kombinaciju Ctrl+D da bi se pred vama za dodatna podešavanja otvorio Font prozor. Jezičak Advanced se, osim razmakom između znakova, bavi i OpenType novitetima. Tu se nalaze ligature, razmak između cifara brojeva, kao i vertikalno uravnanje brojeva (number forms) i stilistički setovi. Savetujemo da eksperimetišete i posmatrate Preview prozor, a kada sa OK potvrdite izbor, videćete konačni efekat na odabranom tekstu.

WordOpenType-tipografija2Ukoliko ste pronašli dobitnu kombinaciju, možete i da zapamtite podrazumevana podešavanja pomoću Set As Default u donjem levom uglu Font prozora. Ukoliko vam se ova novotarija ne dopada, možete u potpunosti da je eliminišete preko File menija, odnosno njegovog dijaloga Options / Advanced / Layout Options koji se nalazi na samom dnu prozora. Raspakujte skup stavki i štriklirajte Disable OpenType Font Formatting Features.

Pročitajte i:  Poznato koliko će koštati Microsoft Office 2021

(Objavljeno u PC#194)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,