Cove

Oporezivanje bitkoina?

Visoki funkcioner Evropske centralne banke, Ewald Nowotny poručio je da bi vlade trebalo da regulišu i oporezuju bitkoin. On je istakao da je ta kriptovaluta predmet špekulacija i alat za pranje novca.

PCPress.rs Image

„Trebalo bi primenjivati osnovno pravilo koje vredi za sve ostale finansijske transakcije: svi učesnici trebalo bi da objave svoj identitet”, naglasio je u razgovoru za nemački dnevni list Sueddeutsche Zeitung. Nowotny je pojasnio da bi za bitkoin trebalo uvesti PDV, budući da nije reč o klasičnoj valuti.

Njegova poruka nadovezuje se na slične ocene ostalih funkcionera ECB, koji spektakularni uzlet vrednosti bitkoina smatraju balonom, a ne znakom da bi digitalna valuta u određenom trenutku mogla početi da konkuriše evru. 

„Ne može se dopustiti da mi odlučimo da više nećemo štampati novčanice od 500 evra kako bismo suzbili pranje novca i da uvedemo stroge propise za svaku štednu zadrugu, koliko god malena ona bila, a da onda moramo gledati kako ljudi bitkoinom mirno peru novac širom sveta”, naglasio je funkcioner ECB-a. 

Pročitajte i:  Kripto prevare u 2021. godini dostigle vrednost od milijardu dolara

Izvor: SEEbiz

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,