Top50 Glas publike

Oppo predstavio svog virtuelnog asistenta – Breeno

Virtualni asistenti su brzo postali popularan način za dodavanje pametnijih funkcionalnosti uređajima, ali teško je tvrditi da nam je potrebno još konkurenata u tom sektoru. Ipak, Oppo je odlučio da se priključi trci sa svojim novim Breeno asistentom. Kompanija je najavila asistenta na svojoj 2018 konferenciji za developere u Pekingu ove nedelje, tvrdeći da je to „inteligentni asistent za 5G eru“, međutim još uvek je nejasno kako će tačno Oppo iskoristiti 5G u Breeno-u.

PCPress.rs Image

Za samog asistenta se vezuju tri pojma: hardver, integracija i interakcija. Hardver gde bi Breeno trebalo da bude dostupan podrazumeva IoT, nosive uređaje, automobile s velikim naglaskom na nove 5G tehnologije. Integracija uključuje preporuke, ad hoc preporuke i savete koje Breeno daje korisniku, dok interakcija podrazumeva prirodnu komunikaciju s korisnikom putem teksta, gesta, glasa te nešto što su u kineskoj kompaniji definisali kao “emocije”. Kompanija dodaje da će zahvaljujući veštačkoj inteligenciji Breeno moći da izvrši korisničke zahteve na osnovu aktivnosti koje se izvode u određenom trenutku i mesta gde se te aktivnosti dešavaju (multimodalna prirodna interakcija). Jedan od primera može da bude kada se asistent aktivira na aerodromu, tada se na ekranu prikazuju informacije o predstojećim letovima.

Pročitajte i:  Liopina aplikacija za čitanje sa usana se testira na pacijentima u SAD

Breeno će takođe biti dostupan programerima i partnerima, otvarajući vrata kompatibilnim uređajima i novim veštinama, izjavio je Andy Wu, globalni potpredsednik Oppo-a. Asistent Breeno je trenutno dostupan samo u Kini, međutim ni Oppo-vom domaćem tržištu ne manjka rivalskih asistenata. Kao istaknuti konkurenti se izdvajaju Alibabin AliGenie, Baidu-ov DuerOS i Xiaomi-ev Xiaoai. Kompanija će takođe morati da se suoči sa Amazon-ovim, Google-ovim i Microsoft-ovim asistentima ako uslugu bude širila u druge zemlje.

Nejasno je da li će Oppov asistent ostati namenjen isključivo pametnim telefonima kompanije. Međutim, dosadašnje iskustvo sugeriše da je ekskluzivnim glasovnim asistentima mnogo teže da steknu popularnost nego široko dostupnim asistentima. Recimo, na primer, Samsung-ov Bixby, koji je dostupan samo na uređajima kompanije. Platforma je izdržala težak početak, a čini se da asistent nije ostvario toliki uspeh kao što su Google Assistant i Amazon Alexa.

Izvor: Android Authority

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,