Zebra

Opportunity: Poslednja fotografija sa Marsa

Agencija NASA se prošle nedelje oprostila od rovera koji je na Marsu bio aktivan više od 15 godina, te je nedavno objavila i poslednju fotografiju koju je Opportunity poslao natrag na matičnu planetu.

Rover je ostao u funkciji mnogo duže nego što se očekivalo, sve do 10. juna 2018. godine – kada je peščana oluja okupirala celu Crvenu planetu. Sezonske peščane oluje na Marsu su uobičajena stvar, te sprečavaju sunčeve zrake da stignu do površine planete, što može da potraje i po nekoliko zemaljskih nedelja. Oluja koja se dogodila u junu prošle godine potrajala je nekoliko meseci, te jačinu sunčevih zraka smanjila na samo 0.002% od uobičajene. Budući da se Opportunity oslanjao na solarnu energiju kako bi funkcionisao, nije uspeo da izdrži ovaj period, te se na kraju potpuno ugasio.

Nešto malo pre nego što se ugasio rover je na Zemlju poslao poslednju fotografiju sa Marsa, koja je snimljena panoramskom kamerom i na kojoj je trebalo da se vidi oblast poznata kao Perseverance Valley. Umesto toga poslednja fotografija prikazuje mrak i oluju koja se približava, te zvezde na noćnom marsovskom nebu.

Pročitajte i:  Misija Juno: Neobična svetla na Jupiteru

Izvor: Forbes

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,