TrendMicro

Opportunity rover – 5.000 dana na Marsu

Opportunity (Mars Exploration Rover – B, MER-B) je lansiran 2003. godine, a na ravnicu Meridiani Planum sleteo je 25. januara 2004. Detalji misije uključuju kompletiranje primarne misije od 90 sola (marsovskih dana), otkriće vanmarsovskog meteorita (u Meridiani Planumu) i izučavanje Victoria kratera (duže od dve godine). Rover je preživeo peščanu oluju 2007. godine, te je dostigao krater Endeavour još 2011. godine.

PCPress.rs Image

Tako je Opportunity 17. februara ove godine na Crvenoj planeti, proslavio još jednu važnu godišnjicu – 5.000 sola na Marsu, što je ogroman korak, budući da se na početku misije očekivalo da potraje samo 90 dana. Opportunity nije potpuno sam, te je jedan od dva rovera koji operišu na ovoj planeti, budući da je pored njega tu i NASA-in Curiosity.

Dan kada je Opportunity sleteo – 25. januar 2003. godine, računa se kao sol 1 – prvi dan na Marsu. Termin „sol“ se koristi kako bi se opisao jedan solarni dan na ovoj planeti, što je vreme koje joj je potrebno da se jednom okrene oko svoje ose. Sol traje 40 minuta više nego dan na Zemlji, a NASA je planirala da ovaj mali rover na Crvenoj planeti provede tek 90 sola, budući da su zime jake, pa stručnjaci nisu očekivali da točkovi na roveru prežive niske temperature, te sve prepreke na koje naiđu.

Pročitajte i:  NASA: Istorijsko skretanje asteroida

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , ,