BIZIT 2022

Opportunity rover: Poslednja panorama sa Marsa

Iako se NASA od Opportunity rovera oprostila još u februaru, mali robotski istraživač i dalje isporučuje informacije, pa je 12. marta Jet Propulsion Laboratory (JPL) objavila seriju panoramskih fotografija iz marsovske oblasti Perseverance Valley.

PCPress.rs Image

Iako su i ranije objavljivane fascinantne fotografije sa Crvene planete, ove panorame su dragocenije i zbog toga što su napravljene sa pozicije na kojoj se Opportunity zauvek zaustavio, i na kojem će da ostane sve dok neka sledeća ekspedicija ne stigne do njega. Panorama u boji sklopljena je od 354 fotografije snimljene Panoramic kamerom između 13. maja i 10. juna 2018. godine, te je bogata detaljima i prikazuje prizore sa još uvek neistražene površine Endurance kratera. Zatamnjene površine u okviru fotografije nastale su zbog toga što rover nije imao vremena da proces privede kraju, te unese lokaciju i datum, a zbog peščane oluje koja je na Marsu počela baš u to vreme.

PCPress.rs Image

Nakon osam meseci pokušavanja da se uspostavi kontakt sa Opportunity roverom, NASA je 13. februara objavila kraj Opportunity misije, te su ove fotografije rezultati poslednjih napora rovera koji je potraja mnogo duže nego što se očekivalo.

Pročitajte i:  Letelica koja se bezbedno vratila na Zemlju

Izvor: CNet

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,