BIZIT 2022

Oprema za hakovanje: Povoljno na eBay-u

Alatka koja je organima reda nekada služila za dešifrovanje zaključanih telefona osumnjičenih za neki zločin sada je dostupna širokoj javnosti, i to po vrlo povoljnoj ceni.

PCPress.rs Image

Naime, radi se o uređaju Cellebrite koji se od nedavno prodaje na eBay-u za samo 50 dolara. Potpuno novi uređaj ranije je koštao oko šest hiljada dolara, ali je cena znatno drugačija u okviru online aukcija, gde jedan korisnik, na primer, nudi čak 10 polovnih uređaja za hakovanje, a po ceni od 50 do 70 dolara. Sigurnosni eksperti se već bave funkcionalnošću polovnih uređaja koji mogu da se kupe na ovaj način, te upozoravaju na bezbednosne rizike koji bi mogle da dođu od zloupotrebe ovih uređaja. Tvrdi se da stariji modeli i dalje mogu da pristupe privatnim podacima korisnika, te da u sebi čuvaju podatke o ranijim korišćenjima, koji sadrže informacije o hakovanim telefonima, te podatke do kojih se tom prilikom došlo.

Pročitajte i:  BOE, proizvođač displeja, gubi ugovor sa Apple-om

Tako se čini da ne samo da polovni uređaji mogu da se nabave po povoljnoj ceni, već za tu sumu nude i podatke iz prethodnih operacija, budući da nisu očišćeni pre prodaje, tako da hakeri po ceni jednog dobijaju čak dva proizvoda koja ugrožavaju bezbednost pogođenih korisnika.

Izvor: Mashable

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , ,