Optička iluzija koja zbunjuje i veštačku inteligenciju

Nova optička iluzija koja se nedavno pojavila u online vodama toliko je uverljiva da je zbunila i napredne načine za pretraživanje fotografija, takozvano “obrnuto pretraživanje”, u okviru kojeg se pretražuju objekti na fotografijama kako bi se saznalo šta je na njima.

PCPress.rs Image

Naime, fotografija koja je prvobitno podeljena na Twitter-u zbunila je na desetine hiljada ljudi, da bi se isto dogodilo i sa Google sistemima za pretraživanje. Radi se o tome da ista stvar u različitim položajima može da izgleda potpuno drugačije, te kao nešto sasvim drugo, a pomenuta fotografija prikazuje crnu mačku koja zbog posebnog položaja glave na prvi pogled izgleda kao gavran. Prvi ju je podelio Robert Maguire iz agencije Citizens for Ethics, te napisao: „Slika gavrana je interesantna zato što je ptica u stvari mačka.“

Fotografija je od  tada podeljena više od 35 hiljada puta, te ima preko 100 hiljada lajkova, a kada je podvrgnuta testu u okviru Google-ovog naprednog sistema pretraživanja rezultat je glasio da se radi o „običnom gavranu.“ Google pretraživač za fotografije funkcioniše tako što određuje najvažnije tačke, linije i teksture, da bi nakon toga kreirao matematički model, pa potom dobijeni model upoređuje sa milijardama drugih fotografija, a kako bi pronašao onu koja mu najviše odgovara.

Pročitajte i:  Twitter menja kontrast dugmića zbog žalbi korisnika

PCPress.rs Image

Tako bi optičke iluzije u budućnosti mogle da predstavljaju problem za sisteme veštačke inteligencije, budući da još uvek nisu u stanju da naprave razliku između prostog viđenja i interpretacije onoga što se vidi.

Izvor: The Telegraph

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,