Zebra

Oracle tuži Google zbog Androida

android-oracle-google

Oracle je u četvrtak podneo tužbu zbog neovlašćenog korišćenja patenta, protiv Google-a i njegovog operativnog sistema Android. Time je započeo pravni rat između Oracle-a i najbrže rastuće platforme za mobilne telefone na svetu.

Tužba, koja je podneta sudu u San Francisku, optužuje Google da je preuzeo čak 7 patenata koje Oracle dobio, kada je preuzeo Sun Microsystems, ove godine. Patenti se odnose na Java softver, koji je Sun razvio, po kome developeri mogu pisati aplikacije i kasnije ih pokretati sa različitih operativnih sistema. Eric Schmidt, Google-ov CEO, ali i bivši tehnološki direktor Sun-a, bio je rukovodilac Java razvojnog tima.
U optužnici Oracle navodi da je Google “znajući, namerno i konstantno kršeći zakon koristio Oracle-ovu intelektualnu svojinu baziranu na Javi”. Delovi Java tehnologije su uključeni u paket softvera koji čini Android, navodi se u saopštenju Oracle-a.
Android je baziran na open-source softveru, koji se slobodno distribuira i može se koristiti bez kupovine licence. Prema Oracle-u, ipak, neki ključni elementi Jave su dodati u ovaj OS.

Pročitajte i:  Tužba protiv Google-a zbog praćenja u Chrome Incognito modu

Ova tužba je prvi pokušaj Oracle-a da ostvari svoja prava, otkako je preuzeo Sun u januaru 2010.
Od Googlea se traži nadoknada štete kao i povlačenje spornih proizvoda sa tržišta. Verovatno će i ovaj sukob divova kao i obično završiti nekom vansudskom nagodbom

 

Izvor: Rojters

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,