BIZIT 23

Originalna Star Wars triologija kao radio drama

Kada se prvi put pojavio 1977. godine, Star Wars je oživeo ljubav prema avanturističkom filmu, pa se još tada verovalo da bi mogao da doprinese i ponovnom usponu radio drame.

PCPress.rs Image

Zlatno doba radio programa završilo se nekoliko decenija pre toga, pa su sa njim polako nestajale i radio drame. Ideja da bi Star Wars mogao da se emituje i u audio formatu rodila se na Univerzitetu u Kaliforniji, a George Lucas je prodao prava na originalni scenario, muzičke efekte, i to za samo jedan dolar.

Star Wars radio drama je prvi put emitovana u proleće 1981, a slušaoci su tom prilikom mogli da čuju kombinaciju poznatih i nepoznatih glasova, budući da se Mark Hamill čuo kao Luke Skywalker, a Anthony Daniels kao C-3PO, dok su se projektu priključili i neki nepoznati glumci. Prvi deo je tada podeljen na 13 epizoda, koje ukupno traju šest sati, da bi 1983. izašao nastavak Empire Strikes Back, a Return of the Jedi 1996. godine.

Vremenom s enakupilo čak 14 sati radio Zvezdanih ratova, a svoje mesto su pronašli i u Internet arhivi (Star Wars, The Empire Strikes Back, Return of the Jedi), te na YouTube-u.

Izvor: Open Culture

Facebook komentari:
PC Press Studio

Tagovi: ,