ePlaneta

Originalni Apple I računar u torbi prodat za skoro pola miliona dolara

Jedan od tek nekoliko preostalih Apple I računara koji se nalaze u akt-tašni, i koje je Stiv Vozniak ručno napravio 1976. godine, upravo je prodat na Kristijevoj Aukciji. Ovaj računar nalazi se u kožnoj torbi, zajedno sa ugrađenom tastaturom, a dostigao je cenu od 471.000 dolara.

PCPress.rs Image

Apple I nije imao sopstveno kućište. Za 666 dolara dobijala se matična ploča sa tastaturom, spremna da se poveže na TV, a za njenu zaštitu i kućište morali su da se kupci sami pobrinu. U nekom trenutku, neko je pomislio da ubacivanje ovog računara u poslovnu torbu može da bude dobro rešenje i tako je Apple I učinio portabilnim.

Procenjuje se da je napravljeno ukupno oko 200 ovakvih računara u torbi, od kojih je većina do današnjeg dana uništeno. Zna se da je preostalo 68 ovih računara, a primerak koji je prodat na aukciji označen je brojem 10. Njegov vlasnik je bio Rik Konte, koji ga je svojevremeno kupio da bi naučio programiranje u Basic-u. Pre 10 godina, on je taj računar donirao Maine Personal Computer Musem-u, nakon čega je računar promenio više vlasnika.

Pročitajte i:  Nema dovoljno prostora na iPhone-u? Pre nego što izbrišete uspomene, proverite iOS podešavanja

Uz Apple I, na aukciji su se našli i originalno uputstvo, više magazina u kojima je predstavljen Apple I, fotokopije originalnih Apple I razvojnih dokumenata, kao i kompatibilan hardver (kao što je SWTPC PR-40, matrični printer).

Izvor: TechCrunch

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,