TrendMicro

Orion telekom data centar: Lična karta

Inovativnim pristupom, jednostavnim i jedinstvenim modularnim sistemom proširenja i unapređenja, Orion data centar je kreiran sa idejom da obezbedi punu funkcionalnost godinama unapred, s predviđenim trendom rasta i razvoja telekomunikacionih rešenja i potreba korisnika.

PCPress.rs Image

Orion data centar izgrađen je i pušten u rad 2015. godine u rekordnom roku, za manje od tri meseca. Projektovanje centra bazirano je na unapređenim protivpožarnim, seizmičkim i standardima zaštite od prirodnih katastrofa. Data centar je dizajnirala i projektovala kompanija Schneider Electric, a izgradio ga je ovlašćeni partner, kompanija Enel‑PS.

Osobenost data centra Orion telekoma leži u potpunoj fleksibilnosti – skalabilnosti, modularnosti, bezbednosti, konektivnosti, redundantnosti nadzora i pristupa, s pouzdanom infrastrukturom, najsavremenijom zaštitom i to ne samo kritičnih komponenti sistema već u potpunosti.

Modularnost

Orion data centar, projektovan je da zadovolji trenutne, ali i rastuće potrebe svih svojih korisnika, te da odgovori na trendove i dinamiku tehnološkog razvoja. Orion data centar je modularan, projektovan tako da je za svega 30 dana moguće instalirati i pustiti u rad nove module – odnosno, smeštajne kapacitete moguće je proširiti čak četiri puta, bez ikakvog negativnog uticaja na opremu koja je već smeštena u postojeći modul. Modularnost po principu „lego kocki“, projektovani i realizovani privodi, predstavljaju princip koji je usvojio Google.

Energetska i komunikaciona redundantnost

Orion telekom data centar je izgrađen u industrijskoj zoni gde je bilo moguće da se dobije maksimalna energetska redundantnost i pouzdanost. Trafo‑stanica, koja je vlasništvo Orion telekoma, potpuno je redundantna sa dve „vodne ćelije“ i dva napojna energetska kabla povezana na dva različita izvora energije. Pored toga, data centar ima i treći nezavisni energetski privod.

Pročitajte i:  Vesimpex: Fabrika za (blisku) budućnost - Industrijska revolucija 4.0 u praksi

Orion telekom poseduje jednu od najvećih optičkih mreža u Srbiji, koja je naročito dominantna u velikim gradovima. Za potrebe data centra izgrađen je optički prsten, koji je od samih izlaza iz data centra do krajnjih korisnika potpuno redundantan.

PCPress.rs Image

Carrier Neutral

Data centar je zvanično carrier neutral, odnosno pruža mogućnost povezivanja s bilo kojim telekomunikacionim operatorom direktno u server sali. U Orion data centru je prisutna većina nacionalnih i najznačajniji međunarodni operatori. Povezivanje operatora se radi putem meet me racks, pri čemu se primenjuju preporuke za strukturno kabliranje.

Lična karta Orion data centra

Fizički, sam objekat u kome je  Orion data centar smešten poseduje sve potrebne dozvole i sertifikate. Poslovni objekat se nalazi u industrijskoj zoni u Zemunu, ukupne korisne površine 5000 m2 od čega je za sam data centar rezervisano 2500 m2.

Pažljivo birana pozicija obezbeđuje idealnu vezu s ključnim saobraćajnicama, a obezbeđeni su prilazi objektu za transportna vozila i jednostavnu manipulaciju IT opremom prilikom migracije. Postoji i parking za klijente.

Orion data centar ispunjava TIER 3 nivo standard i sertifikovan je od strane nezavisnog evropskog sertifikacionog tela kao Eurocloud Staraudit Approved Data Centar ‑ 3 Stars

Industrijska zona u kojoj je objekat obezbeđuje maksimalnu energetsku pouzdanost i redundantnost.

Po najvišim standardima

Kako to i dolikuje, serverska sala ima duple, aluminijumske podove obložene nezapaljivom, antistatičkom, amortizujućom oblogom. Pod je u stanju da izdrži čak tonu i po kvadratnom metru, a plafon je visok čak 2,75 metara.

PCPress.rs Image

Savremeni koncept sistema klimatizacije rešava problem koji stvara sve veća disipacija opreme. Za informatičku opremu i sisteme moraju se obezbediti najviši standardi, koji garantuju stabilan i kontinuiran rad, punu funkcionalnost uz odgovarajuće stroge mikroklimatske uslove.

Pročitajte i:  Schneider Electric: Promena stava je ključna za održivu budućnost data centara

Tako ovaj objekat ima i redundantni sistem klimatizacije koji je u stanju da obezbedi konstantnu temperaturu unutar sale od 22 (+‑1.5)stepena Celzijusa, čak u rasponu spoljne temperature od ‑35° do +45° Celzijusa.

Što se tiče napajanja, objekat je obezbeđen APC UPS uređajima, a svaki može da obezbedi snagu od 165 kW. Osim UPS uređaja koji, pored stabilizacije, trenutno preuzimaju napajanje opreme, tu je i agregat snage 330 kVA koji preuzima napajanje kod dužih prekida mrežnog napajanja. I on je IP upravljiv, stabilizuje napajanje već nakon 4‑8 sekundi, a u stanju je da automatski obezbedi 24‑časovni rad data centra bez ikakve intervencije spolja. Istini za volju, zbog dvostrukog obezbeđenja napajanja iz mreže, takav slučaj se još nije desio. Redovno održavanje i testiranje agregata za napajanje i klima‑uređaja vrši se jednom nedeljno.

Sertifikovan i za najzahtevnije zadatke

Orion data centar je pouzdano mesto za bezbrižno čuvanje poslovanja bilo koje kompanije. Podaci se čuvaju u TIER 3 sertifikovanom i 24/7/365 nadgledanom data centru. Kompanija Orion telekom je krajem 2014. usvojila nekoliko ISO standarda, a među njima i sistem menadžmenta bezbednosti informacija 27001/2013 – kao najviše bezbednosne standarde čuvanja i distribucije korisničkih podataka.

PCPress.rs Image

Što se tiče zaštite podataka, Orion data centar ispunjava TIER 3 nivo standard i sertifikovan je od strane nezavisnog evropskog tela kao Eurocloud Staraudit Approved Data Centar ‑ 3 Stars. Star audit program sertifikacije, kojim se uređuje tržište cloud servis provajdera, dodelio je data centru Orion telekoma tri zvezdice za ponudu usluga smeštaja korisničke opreme, čime je postao prvi data centar u ovom delu Evrope koji ispunjava najviše standarde bezbednosti podataka.

Pročitajte i:  A1: Transformacija mreže uz softverski definisano umrežavanje

Reč je o sertifikacionom programu koji je razvila organizacija EuroCloud Europe, a podržala Evropska agencija za mrežnu i informacionu bezbednost (ENISA), a sve u sklopu primene novog evropskog zakona o zaštiti podataka o ličnosti – General Data Protection Regulation (GDPR).

Cloud kao kruna usluge

Prilagođavanje novom načinu poslovanja i digitalna transformacija koju sprovode korisnici Orion usluga, dovodi cloud tehnologiju u centar infrastrukturnih rešenja. Kompanije koje žele da digitalizuju svoje poslovanje, povećaju produktivnost i unaprede svoje IT sisteme, već uveliko traže adekvatna cloud rešenja u domenu infrastrukture, sigurnosti i kontinuiteta poslovanja.

Data King cloud platforma i usluge koje pruža Orion telekom, odgovaraju potrebama i izazovima sa kojima se susreću korisnici: sprovođenje digitalne transformacije, modernizacija informatičkih sistema, brži razvoj i implementacija, kao i optimizacija troškova.

Sa druge strane, klijenti dobijaju visoku dostupnost, smanjenje rizika, fleksibilnost i stalnu stručnu podršku.

Zahvaljujući Netapp HCI platformi Orion telekom pruža Premium cloud service i enterprise nivo usluge. Prvi u ovom delu Evrope, možemo da garantujemo nivo servisa po aplikaciji i na taj način omogućimo korisnicima naših usluga da sigurno i brzo transformišu svoje poslovno okruženje.

PCPress.rs Image

U oblasti sigurnosti i kontinuiteta poslovanja nudimo savremena Backup as a Service i Disaster Recovery as a Service rešenja, realizovana na moćnoj Veeam platformi.

Maksimalna dostupnost aplikacija i podataka, brzina razvoja i implementacije, sigurnost podataka u nepredviđenim okolnostima, uštede u ulaganjima u IT opremu kao i predvidivost troškova, neke su od karakteristika cloud rešenja koje Orion telekom izdvaja od konkurencije.

Korisna adresa: Orion data centar

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , ,