BIZIT 2022

Orion telekom najavljuje Internet GIGANT-a

Kompanija Orion telekom je prošle godine započela rad na evoluciji optičke mreže, sa ciljem da proširi oblast primene i dostupnost tehnologija ultra-visokih kapaciteta, kako bi korisnicima omogućio upotrebu zahtevnih servisa u dužem vremenskom periodu.

PCPress.rs Image

Upravo zbog želje da korisnicima obezbedi brzine i kvalitet za servise koji tek dolaze, u Orion telekomu su krenuli sa unapređenje postojećih tehnologija, postavljajući sebi zadatak da pronađu novu tehnologiju koja će predstavljati kvantni skok u budućnost Interneta u Srbiji. To je značilo samo jedno – 10 puta brže od onoga što je u ponudi danas i 100 puta brže od onoga što je trenutno standardna ponuda na našem trzištu.

S tako postavljenim ciljem, izbor je pao na XG-PON. XG-PON tehnologija korisnicima nudi mogućnost da u svojim domovima imaju brzine do 10 Gbps u download-u i 2,5 Gbps u upload-u! Nakon toga se krenulo u implementaciju.

Izazovi implementacije

Prvo izazov s kojim su se u kompaniji Orion susreli bilo je: u kojoj meri je njihova optička infrastruktura spremna za jednu ovako naprednu tehnologiju? Konkretno, da li je moguće obezbediti 10 Gbps signal do svakog njihovog korisnika? Potvrdilo se da su inženjeri za optičku mrežu uradili dobar posao – najveći deo njihove mreže već je osposobljen za ovakav poduhvat.

Pročitajte i:  Rusija, internet, cenzura i izolacija

Drugo pitanje je bilo: da li investiranje u XG-PON štiti već postojeće investicije u GPON mrežu, odnosno, prevedeno na tehnički jezik, da li XG-PON može da koegzistira na istoj optičkoj infrastrukturi sa postojećom GPON tehnologijom? I tu se došlo do rešenja. Izabrana je oprema koja podržava oba opsega talasnih dužina, čime se dobija mogućnost pružanja 1 Gbps i 10 Gbps servisa istovremeno.

Kako izmeriti toliku brzinu?

Konačno, poslednje veliko pitanje je bilo: kako izmeriti brzinu od 10 Gbps u kućnim uslovima? Za početak, povezana su 4 računara na sva 4 gigabitna porta ONT-a (korisničkog uređaja) i pokrenut istovremeni speedtest ka različitim serverima u zemlji. Svaki od 4 računara je izmerio maksimalnu moguću brzinu na LAN portu, što znači da se već došlo do 4 Gbps. Kada su povezani i dodatni uređaji preko 5 GHz WiFi mreže ONT-a, ostvareno je preko 5 Gbps. Potom se došlo na ideju da se iskoristi TR-143. TR-143 (Technical Report 143 Broadband Foruma) definiše načine merenja korisničkog iskustva putem emulacije saobraćaja i definiše skup aktivnih testova kojima se mogu meriti performanse konekcije. Pokretanjem niza testova (konkretno upload/download diagnostics) došlo smo do željenih rezultata.

Pročitajte i:  Evropa ima plan za borbu protiv zlostavljanja dece na internetu.

U kontekstu poslednjih dešavanja vezanih za pandemiju virusa COVID-19 pokazalo se, više nego ikada, da je povezanost tehnologijama ultra-visokih kapaciteta od najvećeg značaja za zdravo i prosperitetno društvo. Orion telekom je shvatio svoju ulogu u svemu ovome, te je uvođenjem XG-PON tehnologije postao prvi lokalni, ali i regionalni provajder, koji je otvorio vrata potpuno novim uslugama, od multimedijalnih poslovnih aplikacija i video sadržaja ultra visoke rezolucije, pa do pametnih kuća,  gaming-a u realnom vremenu, e-Health aplikacija i virtuelne stvarnosti. Portfolio Internet usluga i paketa pod imenom GIGANT, koji se oslanjanju na ovu tehnologiju, biće dostupni za svaki dom/kancelariju na Orion optičkoj mreži u narednim mesecima.

Korisna adresa: oriontelekom.rs

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , ,