N Central domination

Orlove kandže za bolji stisak robotske ruke

Mnogi materijali se deformišu kada se na njih primeni stisak. Takvi materijali, koji imaju negativan Puasonov odnos, već postoje na bazičnom nivou, ali su toliko osetljivi da obično mogu da se koriste samo jednom. Tim britanskih naučnika odlučio je da to promeni kako bi poboljšao efikasnost mehaničkih ruku.

PCPress.rs Image

Naime, pomenuti tim dizajnirao je materijal sa negativnim Puasonovim odnosom koji može da se koristi više puta, a da se ne ošteti ili rasipa energiju, te da primenjuje stisak koji se poredi sa snagom orlovih kandži. Ključ je bio u tome da se proizvedu 3D letvice koje su istovremeno zakrivljene tako da mogu da primene silu, te savijene na način da bolje konzervišu energiju, sa unutrašnjim blokom koji omogućava da se predmeti hvataju kao što ptica grabljivica hvata plen. Za oslobađanje predmeta, te vraćanje materijala u prvobitno stanje, dovoljno je da se ruka povuče sa bočne strane.

PCPress.rs Image

Izum je još uvek u početnoj fazi razvoja, a zasniva se samo na 3D štampanju, pa se ističe da bi glavna svrha mogla da bude primena u oblasti robotike. Tako bi, kada materijal bude bio spreman, mogli da se pojave roboti čiji bi stisak bio daleko snažniji, te trajao sve dok to bude potrebno.

Pročitajte i:  Zašto naučnici uče robote da se smeju kao ljudi

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,