Top50 Glas publike

Osvetljenje unutar naočara za noćni vid

Ako želite da vidite u mraku, dobar prvi korak je da upalite svetla. Zato automobili imaju farove, noćni planinari nose farove, a šetači pasa nose baterijske lampe nakon zalaska sunca. Dodavanje veštačkog svetla sceni čini je prepoznatljivom.

PCPress.rs Image

 

Ali postoji još jedan pristup gledanju u mraku koji uključuje komad vojne opreme: naočare za noćni vid. Ako ste ikada videli zeleno obojenu scenu u filmovima i pitali se kako ova vrsta opreme funkcioniše, evo pogleda na proces u tri koraka koji se odvija unutar ove vrste uređaja.

Kako funkcioniše noćni vid?

Kada je sunce napolju, razlog zašto možete da vidite objekat poput drveta u blizini je taj što se svetlost odbija od njega i probija put do vaših očiju. Naravno, ta reflektovana svetlost ne postoji u istim količinama noću. Drugim rečima, postoji „veoma malo fotona“ posle mraka, primećuje Matthew Renzi, viši direktor inženjeringa u L3Harris, odbrambenom preduzeću koji pravi uređaj za noćno osmatranje za vojsku pod nazivom ENVG-B. (Podsećanja radi, svetlost se ponaša i kao talas i kao čestica. Osnovne čestice svetlosti se nazivaju fotoni.)

Zamislite da jedan foton ulazi u naočare. Početni trik koji uređaj za noćno gledanje izvodi uključuje taj dolazni foton. „Pretvaramo taj foton u elektron preko fotokatode“, kaže Renzi. “To je specijalizovani materijal koji je tu da napravi taj prelaz iz jednog fotona svetlosti u taj elektron.”

Ukratko, ovaj korak uključuje pretvaranje čestica iz domena svetlosti u domen električne energije.

Izvor: popsci

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *