Osvežena serija K

Asus se među prvima uključuje u Ivy Bridge trku – predstavili su unapređene modele prenosivih računara, a mi smo testirali seriju K.

PCPress.rs ImageAsus‑ov novi adut na domaćem tržištu, prenosivi računar K55, dizajnom se ne izdvaja od starije braće koju je zamenio, pa se tako po izgledu poklopca praktično i ne može razlikovati od popularnih modela serije K53. To i nije mana ako imamo u vidu da je Asus ostao veran uspešnom nenametljivom dizajnu koji računar čini primerenim poslovnom sastanku, ali i dovoljno atraktivnim u svim ostalim situacijama. Osim izgleda, poklopac koji je zadržao nepravilnu matiranu teksturu štiti računar i od ogrebotina kojima bi bio izbrazdan nakon godina službe.

Kada se poklopac podigne, vide se blage izmene u dizajnu: odmorište za dlanove s redizajniranim touchpad‑om. Brušeni aluminijum je odličan izbor materijala za ovu namenu. Ako je hlađenje računara pravilno izvedeno, a Asus je to uradio svojom tehnologijom IceCool, aluminijum izvrsno hladi dlanove tokom dužih radnih sesija. Touchpad je drugi novitet koji nas je pridobio dizajnom, ali zahteva i malo usavršavanja. Dimenzije su veće i sada u potpunosti zadovoljavaju naše želje, ali i potrebe očekivanog Windows‑a 8.

Format touchpad‑a je prilagođen formatu ekrana, odziv kursora je odličan, dok su tasteri zadovoljavajući, mada bi mogli biti i mekši. Jedan od razloga zašto nisu jeste mogućnost da se levi taster aktivira pritiskom na bilo koji deo upravljačke površine (osim onog rezervisanog za desni taster), što je nepotrebno, jer je funkcija laganog kratkog dodira, koja ima isti efekat, odavno poznata. Takođe, primetili smo da se prilikom pritiska tastera ili kratkog dodira, kursor miša često neželjeno pomeri, što je posledica integracije tastera u upravljačku površinu i na tome Asus mora još da poradi. Posle višečasovnog rada privikli smo se na ovo, ali i dalje očekujemo poboljšanje. Multitouch je podržan, a naročito nam se dopalo rešenje vertikalnog i horizontalnog pomeranja sadržaja ekrana sa dva prsta, umesto jednim postavljenim na za to predviđeni deo upravljačke površine.

Standardna tastatura chiclet tipa nije značajnije izmenjena – ona omogućava ugodan rad, ali se blago ugiba pri jačem pritisku, što je stara boljka Asus‑ovih računara. Ekran dijagonale 15,6 inča je glare tipa (reflektuje svetlost), što doprinosi atraktivnosti, oštrini prikaza i življim bojama. Kada su priključci u pitanju, K55 ne odskače previše od konkurencije, ali treba istaći dve USB 3.0 utičnice.

Hardver je bitno unapređen. Osnovu čini nova Intel‑ova platforma Ivy Bridge čije je srce četvorojezgarni procesor Core i7 3610QM radnog takta 2,3 GHz koji se može podići do 3,3 GHz korišćenjem Turbo Boost‑a. Novi procesor je na našim testovima vrlo jasno pokazao sve prednosti, pa se kao jedina mana može izdvojiti njegova visoka cena. Zato Asus već za jun priprema nove modele serije K5 koji će koristiti jeftinije procesore Ivy Bridge, a mi jedva čekamo da ih testiramo. Modeli računara K55 s najbržim procesorima „počašćeni“ su sa 6 GB memorije, slično modelu koji smo mi testirali i imaju grafički čip NVIDIA GT630M. Njihova cena će biti oko 740 evra, uključujući i Windows. Iz Asus‑a su nam ekskluzivno najavljeni i modeli K55 s procesorima Core i5 treće generacije koji će imati 4 GB memorije, a čija će cena biti znatno pristupačnija, oko 530 evra. Asus je očito prepoznao potrebe svojih korisnika i omogućio im da, pod povoljnim uslovima, dođu do računara zasnovanih na najnovijim Intel‑ovim platformama.

Asus K55VM

Ekran 15,6” 1366*768

Procesor Intel Core i7 3610QM

Memorija 6 GB

Grafika GeForce GT630M

Disk: 750 GB

Operativni sistem: Microsoft Windows 7 Enterprise

Cena: Uzorak

www.asus.rs

Novak Jovanović

(Objavljeno u PC#189)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,