BIZIT 2022

Otkriven novi oblik života

Mono_Lake_007NASA je juče objavila da su njeni naučnici otkrili potpuno nov oblik života kakav još nije viđen na Zemlji. Na konferenciji održanoj u štabu u Vašingtonu, obelodanjeno je da je u kalifornijskom jezeru Mono otkrivena nova vrsta bakterije, nazvana GFAJ-1, koja se razlikuje od svega što je ikad postojalo na Zemlji zato što ima sposobnost da „menja“ fosfor za arsen.

Svi oblici života, bez obzira koliko različiti, sastoje se od šest istih elemenata bez kojih ne mogu opstati; to su ugljenik, fosfor, vodonik, azot, kiseonik i sumpor. Ali bakterije otkrivene u jezeru Mono ‒ poznatom po neobičnom hemijskom sastavu, koji uključuje veoma visoku koncentraciju soli, alkala i arsena ‒ uopšte nemaju fosfor u svom DNK. Što navodi da je reč o organizmu koji može jedan element da zameni drugim ‒ i to otrovnim arsenom. Inače, bakterija GFAJ-1 pripada uobičajenoj grupi gamaproteobakterija.

NASA ističe da je ovo otkriće veoma značajno zato što može pomoći u brojnim budućim istraživanjima o evoluciji Zemlje, organskoj hemiji i mikrobiologiji.

Pročitajte i:  NASA: Ljudi bi na Mars mogli da stignu do 2040.

Izvor: CNET

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , ,