Top50 Glas publike

Otkrivena ogromna nepoznata struktura u našoj galaksiji

milky-way-galaxyTeleskop Fermi svemirske agencije NASA otkrio je dosad neviđenu strukturu u središtu Mlečnog puta. Ona se proteže na pedeset hiljada svetlosnih godina i moguće je da predstavlja ostatak erupcije ogromne crne rupe usred naše galaksije.

„Videli smo dva mehura koji emituju gama zrake i prostiru se dvadeset pet hiljada svetlosnih godina prema severu i jugu centra galaksije“, objasnio je Dag Finkbiner (Doug Finkbeiner), astronom koji je prvi ugledao tu pojavu. „Još ne razumemo njihovu prirodu niti poreklo.“

Pomenuta pojava prostire se duž polovine vidljivog dela neba od sazvežđa Device do Ždrala. Pretpostavlja se da je stara više miliona godina. Finkbiner i njegov tim otkrili su mehure procesiranjem podataka s Fermi Large Area Telescope, najosetljivijeg i najjačeg detektora gama zraka.

Drugi astronomi koji su proučavali gama zrake nisu videli te mehure delom zbog izmaglice gama zraka na nebu. Do izmaglice dolazi zbog mešanja čestica, koje se kreću gotovo brzinom svetlosti, sa svetlom i gasom koji se nalazi između zvezda u Mlečnom putu.

Pročitajte i:  Webb teleskop otkrio novu planetu

Naučnici preduzimaju nove analize kako bi shvatili kako je stvorena ova struktura koja je dosad ostala neviđena. Oblik i emitovanje gama zraka nagoveštavaju da je nastala kao ishod velikog i brzog oslobađanja energije, čiji izvor zasad ostaje tajna.

Izvor: Science Daily

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,