Top50 Glas publike

Otkriveni podaci svih glasača na izborima u Izraelu

Propust u aplikaciji koje se koristi pred izbore u Izraelu, dovela je do curenja svih privatnih podataka glasača koji imaju pravo glasa. To se dešava samo tri nedelje pre nacionalnih izbora.

izbori u izraelu

Aplikacija Elector i njeni propusti

Aplikaciju Elector koristi pretežno politička partija Likud, inače partija sadašnjeg premijera Benjamina Netanjahua. Propusti su otkriveni jer su podaci o logovanju na administratorske profile ostali dostupni i vidljivi na samom sajtu. Na taj način došlo je potencijalnog otkrivanja imena, adresa i brojeva ličnih karata za svakog od 6,453,255 glasača. Da bi neko došao do svih ovih podataka, nije bilo potrebno postati haker, već jednostavno pronaći na sajtu kredencijale za logovanje, i sve je dalje bilo jednostavno.

Još uvek nije jasno koliko ljudi je preuzelo ove podatke, dokle su stigle, i da li je to otišlo van granica Izraela. Ono što se zna jeste da je ova greška bila aktivna minimum 24 sata, a možda i duže. Iz kompanije su rekli da su možda u pitanju ne samo dani, nego i meseci. To je već zabrinjavajuće, imajući u vidu da je aplikacija preuzimana i van Izraela, u državama kao što su SAD, Kina, Rusija i Moldavija.

Pročitajte i:  Kaspersky: Trendovi u sajberbezbednosti koji su obeležili godinu za nama u Srbiji

Inače, ova aplikacija aktivna je već devet meseci. Kako na zvaničnoj strani stoji, do sada je više puta poboljšana, a poslednji put pre 4 dana, sa dodatnim bezbednosnim zakrpama i poboljšanjima brzine početne stranice.

Izvor: CNN

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,